»Okoli 2000 ljudi je odšlo z območja in še več naj bi jih danes,« je dejal poveljnik SDF Adnan Afrin.

Medtem Sirski observatorij za človekove pravice opozarja, da so med evakuiranimi tudi borci IS. »V četrtek se 260 islamskih borcev ni želelo predati, ampak nekateri so prišli danes ven, tako da se je število borcev zmanjšalo na 150,« je dejal vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

V zadnjih dnevih so iz vasi Baghuz evakuirali več sto civilistov. SDF vztraja, da morajo pred zadnjim napadom območje zapustiti vsi civilisti, ki jih skrajneži sicer uporabljajo za živi ščit.

Kurdsko-arabsko zavezništvo je ob podpori ameriških letal 9. februarja začelo nov napad za zavzetje tega še zadnjega območja, ki ga IS nadzira na vzhodu Sirije v pokrajini Deir Ezor. Sirske demokratične sile sicer na omenjeno območje ob pomoči koalicije pod vodstvom ZDA izvajajo ofenzivo že od lanskega septembra.

Od lanskega decembra je območja, ki so bila pod nadzorom IS, zapustilo skoraj 37.000 ljudi, večinoma soprog in otrok džihadistov, pa tudi okoli 3200 borcev IS, ki so se predali, kažejo podatki Sirskega observatorija za človekove pravice.

Islamska država je leta 2014 zasedla obsežna ozemlja v Siriji in sosednjem Iraku ter na njih razglasila "kalifat". Od takrat je večino ozemlja izgubila.