Italijanski časnik L'Espresso je danes v napovedi nedeljske izdaje napovedal razkritje spornega sodelovanja predstavnikov Lige z zaupniki ruskega predsednika, da bi tako dobili finančna sredstva za financiranje kampanje pred majskimi volitvami v Evropski parlament.

Tako naj bi Salvinijev zaupnik Gianluca Savoini, nekdanji tiskovni predstavnik stranke, zdaj pa vodja poslovnega združenja Lombardija-Rusija, dosegel dogovor s sodelavci Putina o uvozu treh milijonov ton nafte od ruskega državnega podjetja, domnevno Rosnefta. Pri tem naj bi se formalno dogovoril tudi za znaten popust, ki pa naj bi šel na račun Lige.

Pod krinko trgovine z nafto naj bi tako Liga dejansko s pomočjo Rusije financirala svojo predvolilno kampanjo, navaja italijanski časnik L'Espresso. To poročilo naj bi nastalo na podlagi dela raziskovalnih novinarjev Giovannija Tizziana in Stefana Vergina, ki bosta prihodnji teden o tem izdala tudi knjigo pod naslovom Il libro nero della Lega ali Črna knjiga Lige.

Ni sicer jasno, ali je bil posel z nafto dejansko izveden. »Če se bodo tovrstni sumi potrdili, bi to pomenilo, da je največja vladna stranka v Italiji dobila denar od Putina, največjega sovražnika EU,« so danes komentirali v rimskem dnevniku La Repubblica.

Hiter odziv opozicije

Na navedbe L'Espressa se je odzvala tudi največja opozicijska Demokratska stranka. »Je Rusija na kakršenkoli način financirala Ligo? Vlada mora na ta skrb vzbujajoča vprašanja takoj odgovoriti,« so zapisali poslanci Demokratske stranke v pobudi, ki so jo naslovili na premierja Conteja in zunanjega ministra Enza Moavera Milanesija. »Ne bi bilo prvič, da bi prišlo do bolečih razkritij tesnih odnosov Lige in Putina,« so zapisali.

»Če se bodo navedbe izkazale za resnične, katere poteze bo povlekla vlada za zavarovanje nacionalne varnosti in suverenosti Italije,« so še dodali v Demokratski stranki.

Tudi v levi stranki Possibile so pozvali Salvinija, naj se opredeli glede navedb v L'Espressu. »Salvini je nacionalist s tujimi rublji,« je bil kritičen vodja te stranke Giuseppe Civati.

V Ligi zaenkrat teh sumov ne komentirajo. Tiskovni predstavnik Salvinija Matteo Pandini je dejal le, da »ne komentirajo fantazij«.

Liga ima sicer s Putinovo stranko Enotna Rusija sklenjen dogovor o sodelovanju. Salvini je nekajkrat že tudi pozval k odpravi evropskih sankcij proti Rusiji, ki so bile uvedene zaradi ukrajinske krize in priključitve Krima. Večkrat je tudi obiskal Moskvo.