Gotovo ste že videli fotografijo pretresljivo žalostne podobe ugrabljenega Plečnikovega stadiona. Že dobrih deset let je ograjen, zunaj uporabe, nedostopen javnosti, ni vzdrževan in nezadržno (načrtno) propada. Takšna je pač usoda talcev. Ne le ljudem, tudi gradbenim objektom se dogaja podobno, ko se znajdejo v rokah ugrabiteljev.

Da je ugrabitev uspešna, morajo biti talci pomembni. Imeti morajo viden položaj in ugled v družbi. In Plečnikov stadion kot spomenik državnega pomena izpolnjuje vse pogoje. Kot nepremičnina kulturne dediščine je z imenom Stadion za Bežigradom vpisan pod evidenčno št. 393.

In kdo je (so) ugrabitelj(i)? Družba BŠP – Bežigrajski športni park, d. o. o., oziroma njeni lastniki. To so: Elektronček investicijsko podjetje, d. o. o. (59-odstotni delež), Mestna občina Ljubljana (28-odstotni delež) in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (13-odstotni delež). Družbo zastopa direktor Joc Pečečnik, solastnik večinskega družbenika.

Neverjetno, tudi mestna občina in OKS sta se znašla med ugrabitelji. Povrhu vsega se je ugrabiteljem pridružil še aktualni minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. V imenu izvršilne veje oblasti ni le podprl ugrabiteljev, temveč jim je obljubil celo nagrado, nepovratna sredstva iz državnega proračuna. In tako kaže, da bodo ugrabitev hočeš nočeš finančno podprli celo slovenski davkoplačevalci.

Kakšne namere imajo ugrabitelji? V imenu prenove (beri: rušenja) Plečnikovega stadiona hočejo na prvovrstni lokaciji zgraditi stolpnico, tri poslovne stolpiče ter garažno-poslovni kompleks pod Plečnikovim stadionom. Da Plečnikov stadion, spomenik državnega pomena, s temi novogradnjami nima nič opraviti, je vsakomur jasno. Kot meni arhitektka Kaja Upnik Vehovar (Dnevnik, 16. februarja), je posredi le uničenje Plečnikove dediščine in dokončna izguba spomenika državnega pomena.

Kaj bo ostalo od Plečnikovega stadiona, če bo projekt BŠP uresničen? Ne veliko, saj naj bi v prenovo (beri: rušenje) Plečnikovega spomenika družba BŠP vložila le 5 odstotkov vrednosti celotnega projekta Bežigrajski športni park.

Kako se bo končala prigoda z ugrabljenim talcem Plečnikovim stadionom? Srčno upam, da bo talec vendarle rešen in ugrabitelji ne bodo prejeli odkupnine. Plečnikov stadion pa bo kljub dolgoletnemu propadanju v ujetništvu preživel in bo v veselje mnogih Ljubljančanov in prebivalcev Slovenije spet umeščen med nacionalne znamenitosti in na zemljevid Plečnikove Ljubljane.

Janez Krnc, Litija