House of Solid Gold 24K Gold Extreme Mountain Bike 884.000

Milijon dolarjev je bilo treba odšteti za zlato gorsko kolo, natančneje s 24-karatnim zlatom pozlačeno kolo, opremljeno z množico dragih kamnov, pozlačeno steklenico za vodo in sedežem iz aligatorjevega usnja. Izdelali so samo 13 takšnih koles, z originalnim imenom Beverly Hills Edition 24K Gold Extreme Mountain Bike, ki se lahko pohvalijo z zanimivo opremo, saj so povsem prilagojena vsakemu posameznemu kupcu. Ameriško podjetje House of Solid Gold je tudi sicer specializirano zgolj za najbolj prestižne izdelke in čeprav prisegajo na kakovost, se včasih zazdi, da jih pred tem zanima denar. Veliko denarja. Trenutno imajo v ponudbi zlate klinčke za golf žogice, sicer pa so zasloveli z ruleto za pol milijona dolarjev, žogo iz dragih kamnov za 375.000 dolarjev, pozlačeno rolko, zlatimi vezalkami in zlatimi zobotrebci. Mimogrede, menda so kar 80 odstotkov vsega dobička od prodaje zlatih koles namenili neprofitni scientološki organizaciji The Way to Hapiness (Pot do sreče).

Butterfly Trek Madone 442.000

500.000 dolarjev so leta 2009 zbrali s prodajo kolesa Butterfly enega najbolj priznanih podjetij za izdelavo koles Trek iz Wisconsina. Butterfly Trek Madone je sicer vozil notorični Lance Armstrong na dirki po Franciji leta 2009, kar je samo po sebi sporno, umetniško delo, ki ga krasijo krila pravih metuljev, pa je delo enega najbolj popularnih umetnikov zadnjih let, Angleža Damiena Hirsta. Borci za pravice živali so bili vznemirjeni, ugotovili so, da je Hirst barbar, po drugi strani pa je šel denar, ki so ga dobili na dražbi pri Sotheby'su, za boj proti raku.

Trek Yoshimoto Nara 177.000

200.000 dolarjev je na dražbi pri Sotheby'su leta 2009 stalo dirkalno kolo, prav tako predelan Trekov tekmovalnik, ki ga je leta 2009 v 18. etapi Tour de France vozil bolj ali manj dopingiran Lance Armstrong. Da je zmagovalno kolo postalo pomemben umetniški projekt oziroma umetniško delo, je poskrbel eden najpomembnejših sodobnih japonskih umetnikov Yoshitomo Nara. Z različnimi oblikami ameriške kulture navdahnjen pop artist je kolo opremil s slikami otrok iz risank, z NLP-ji in logotipom organizacije za boj proti raku Livestrong.

Kaws Trek Madone 142.000

Za 160.000 dolarjev je šlo še eno Armstrongovo kolo in še en prestižen produkt ameriškega podjetja Trek. Še deset let nazaj zelo popularen kolesar in serijski zmagovalec je želel zbrati čim več denarja za boj proti raku in v ta namen je sicer vrhunsko profesionalno kolo, ki ga je prvič vozil na dirki Milano–San Remo leta 2009, oblikoval ameriški umetnik Kaws (Brian Donnelly, 1974). Kolo rumeno-črne barve ima na obročih narisane velike bele zobe, Kaws, sicer znan tudi kot umetnik grafitov, pa svojega sodelovanja z Armstrongom v zadnjih letih ne omenja.

Aurumania Crystal Edition Gold Bike 91.000

Če kolo najboljših karakteristik oblijete z zlatom, če pozlačeni kovini dodate kar 600 kristalov Swarovski ter originalen Brooksov usnjen sedež in ročaje, boste plačali 103.000 dolarjev. Jasno, kolo je ročno narejeno. Sicer pa švedsko podjetje Aurumania, ki skrbi za različne publike in na svoji spletni strani tudi ocenjuje ponudbo bolj realnih koles, poskrbi, da bo kolo, če ga boste naročili na njihovi strani, prišlo na vaš naslov pravočasno. Za vsak primer so naredili tudi nekaj modelov brez kristalov. Praktično.

Trek Madone 7 – Diamond 66.300

Ko je Lance Armstrong leta 2005 sedmič (in zadnjič) zmagal na Touru, so Trek Madone 7, izvrstno tekmovalno kolo, predelali in ga prodali za konkretnih 75.000 dolarjev. Pustimo ob strani dejstvo, da so mu zaradi uporabe in tudi prodaje prepovedanih sredstev vse zmage že davno vzeli, in pohvalimo oblikovanje. Kolo, ki je bilo prodano na dražbi Armstrongove fundacije v New Yorku leta 2005, je okrašeno s kopico dragih kamnov, ploščica Diamond 7 se sveti v 14-karatnem rumenem in belem zlatu s sedmimi rumenimi diamanti Gemesis.

Chrome Hearts X Cervélo Mountain Bike 53.000

Ameriško podjetje prestižne bižuterije Chrome Hearts v svoji ponudbi nikoli ne uporablja ne kroma ne kakšnih stiliziranih src, še najraje imajo srebro ali zlato, pa tudi drage kamne in usnje. Svoje ideje in materiale so uporabili, ko so skupaj z eno najpomembnejših svetovnih znamk za kolesa, s kanadskim podjetjem Cervélo, predelali gorsko kolo P4 TT, ki je sicer vredno le kakšnih 5000 evrov. V novi preobleki z usnjenim sedežem in srebrnim križem je njegova vrednost desetkrat višja.

Tiffany & Co. Silver – Mounted Lady’s Bicycle 50.400

Okoli 57.000 dolarjev so na dražbi družbe Bonhams v New Yorku plačali novi kupci za kolo, ki ga je slavno zlatarsko podjetje naredilo okoli leta 1890. Žensko kolo samo po sebi sicer ni nič posebnega. Pravzaprav je zelo starinsko. Za izdelavo so uporabili srebro, ročaji so iz ebenovine, kolo ima posebno zaščito za krilo in poseduje značko z logom Tiffany. Pravijo, da je bilo kolo narejeno za Lillian Russell, eno najpomembnejših ameriških pevk in igralk s preloma med 19. in 20. stoletjem.

Montante Luxury Gold Collection 41.000

Italijansko podjetje Montante postaja vse zanimivejše, tako za trg prestižnih koles (vsi poznamo njihova kolesa, narejena za Maserati) kot za tiste, ki želijo od kolesa hitrost, vzdržljivost in kakovostne materiale. Kolo Luxury Gold Collection je na videz krhko ženko prevozno sredstvo, od blizu pa pokaže 24-karatno zlato, ki pokriva pomembne dele, skupaj s kar 11.000 kristali Swarovski. Za posladek poskrbi usnje brazilskega pitona, pokojnega kačona, ki pokrije sedež, ključavnico in krmilo.

Litespeed Blade 36.000

Na 40.788 dolarjev ocenjujejo kolo, ki je že na prvi pogled zelo drugačno od tistih, ki jih navadno vidimo na naših pločnikih. Ameriško podjetje Litespeed, ki tako na cestnih dirkah kot na gorskih preizkušnjah prisega na titan in in ogljikova vlakna, se je v projektu konec osemdesetih združilo s podjetjem Merlin, ki je pred leti sestavilo prvo gorsko kolo iz titanove zlitine, in prišlo je do viška sodobne tehnike. Kaj naj rečemo? Kolo, ki prihaja iz ameriških delavnic, je tržil legendaren belgijski kolesar Eddy Merckx.