Prijetno vreme z ogromno sonca nam je polepšalo zadnje tedne, se je pa močno povišala požarna ogroženost. Kombinacija suhega in vetrovnega vremena je idealna za nastanek in širjenje požarov v naravi. Februarja, marca in aprila v naravi največkrat zagori zaradi spomladanskega čiščenja vrtov, kurjenja smeti in vej obrezanega drevja, zaradi česar so na Upravi RS za zaščito in reševanje (URSZR) za območje vse države razglasili visoko požarno ogroženost. Gre za drugo najvišjo stopnjo od petih.

Letos že 112 požarov v naravi

Ukrep bo začel veljati v ponedeljek, že od jutri pa enak ukrep velja za kraške in obalne občine. Ravno na tem območju nastane več kot polovica vseh gozdnih požarov. Poleg toplega in vetrovnega podnebja pa tudi neugodne letne razporeditve padavin požarno ogroženost povečuje še večinoma apnena podlaga, ki ne zadržuje vode. Na Agenciji RS za okolje so ravno zaradi okrepljene burje za ta konec tedna izdali opozorilo za Primorsko. »Burja bo najmočnejša v soboto zjutraj in dopoldne, ko bodo najmočnejši sunki dosegali hitrosti od 100 do 140 kilometrov na uro,« so zapisali na spletni strani. Močna burja se bo do noči na nedeljo predvidoma umirila.

Od ponedeljka je tako v naravi prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj ter puščati ali odmetavati goreče ali druge premete, ki lahko povzročijo požar. Tudi ognjemeti so prepovedani. Na URSZR so letos našteli že 112 požarov v naravi oziroma na prostem, samo v četrtek dvanajst, v katerih je večinoma gorela suha trava. 33 požarov se je razplamtelo na travnikih, 17 na gozdnih in grmovnih površinah, osem na smetiščih in odlagališčih. Pri večini ogenj bodisi gmotne škode ni povzročil ali pa je je bilo za manj kot deset tisočakov.

Od 200 do 600 evrov kazni

V času visoke požarne ogroženosti bosta poostren nadzor izvajala policija in inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Gasilci lahko opozorijo na nepravilno kurjenje, oddajo tudi prijavo, glob pa ne morejo izrekati. Posameznik si lahko zaradi nespoštovanja pravil varnega kurjenja prisluži kazen v višini od 200 do 600 evrov, pravna oseba pa od 1000 do 6000 evrov denarne kazni.

Še nekaj napotkov gasilcev: nikoli ne smemo kuriti tik ob gozdu, umakniti se moramo za vsaj sto metrov, v obdobju velike požarne ogroženosti pa še za dodatnih 150 metrov. Ogenj je treba na koncu povsem pogasiti, kar je dobro večkrat preveriti. V naravi lahko kurimo les, travo, slamo ali biomaso, nikakor pa na ogenj metati gum ali plastične embalaže. Kurjenju ognja ob vetru se je najbolje izogniti, v primeru nenadzorovanega širjenja ognja pa je treba takoj poklicati na pomoč.