Ameriški predsednik Donald Trump je deležen ostrih kritik, tudi v svojih republikanskih vrstah, ker je do 30. aprila napovedal umik okoli 2000 ameriških vojakov, ki v Siriji sodelujejo v boju proti skrajnežem Islamske države.

Trump je umik nepričakovano napovedal decembra lani, ko je tudi razglasil zmago nad IS v Siriji, čeprav se trenutno še več tisoč njenih pripadnikov bori v zadnjem območju na vzhodu države, ki je še pod njihovim nadzorom. Zaradi napovedi umika je odstopil obrambni minister Jim Mattis.

Kritiki opozarjajo na negativne posledice umika, od vnovične okrepitve IS do napada Turčije na kurdske upornike, ki so glavni zavezniki ZDA v boju proti IS v Siriji.

Sandersova ni podala podrobnosti o enotah, ki bodo ostale v Siriji. Dejstvo, da bi šlo za mirovne sile, pa po navedbah AFP nakazuje, da bi to odprlo pot evropskim zaveznicam za namestitev tovrstnih sil.

Vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega ministra Patrick Shanahan je minuli teden obiskal Evropo, kjer je zaveznice skušal prepričati, da svoje vojake ohranijo v Siriji po ameriškem umiku.

Trump se je v četrtek o Siriji po telefonu pogovarjal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Kot so sporočili iz Bele hiše, sta se dogovorila, da se bosta še naprej usklajevala glede morebitne vzpostavitve varnega območja.