Leta 2017 je eden od zdravnikov v Splošni bolnišnici Izola opazil, da pripravnica, katere mentor je bil, o medicini ne ve toliko, kot bi morala. O tem je obvestil zdravniško zbornico, ki je nato je od mariborske medicinske fakultete izvedela, da ta oseba ni tam nikoli študirala, pravijo na zdravniški zbornici. Pripravništvo je bilo prekinjeno, lažna zdravnica je bila izbrisana iz registra, zbornica pa je o tem obvestila policiste, ki so zaradi suma ponarejanja listin uvedli predkazenski postopek. Ta še ni zaključen.

Stalen nadzor

Kot so navedli v televizijski oddaji 24 ur, kjer so o tem poročali prvi, je oseba, ki naj bi se lažno pretvarjala za zdravnico, v isti bolnišnici prej krajši čas delala kot medicinska sestra, po odkritju domnevnih nepravilnosti pa tam ni več zaposlena. Zdravniška zbornica je od mariborske medicinske fakultete samo pridobila podatke, ni pa je obveščala o primeru, zato ga na fakulteti niso obravnavali.

»V tem trenutku je to edini primer lažnega predstavljanja, za katerega smo izvedeli v obdobju zadnjih desetih let,« pravijo na zbornici, ki jo od začetka leta 2017 vodi Zdenka Čebašek Travnik. V včerajšnjem sporočilu za javnost so poudarili, da diploma ne zadošča za samostojno opravljanje zdravniškega poklica. Licenco zdravnik pridobi šele po končanem pripravništvu in specializaciji, v tem času pa je, kot zagotavljajo na zbornici, ves čas pod zelo natančnim nadzorom mentorjev. »To je pomembna dodatna sistemska varovalka, ki zagotavlja, da bi se zagotovo odkrile morebitne pomanjkljivosti v znanju in stekli postopki dodatnega preverjanja znanja in vseh listin,« smo slišali.

»Pripravnik kroži po oddelkih bolnišnic ali dela v zdravstvenem domu,« so še pojasnili. V tem času ima nadzornega mentorja in še enega ali več neposrednih mentorjev. »Pripravnik vse delo opravlja v dogovoru in pod nadzorom mentorja, ki ves čas spremlja in preverja njegovo znanje,« so navedli. Po končanem pripravništvu, ki traja pol leta, mora zdravnik opraviti strokovni izpit, nato začne specializacijo, ki traja od štiri do šest let. »Šele po uspešno opravljenem specialističnem izpitu doktor medicine postane specialist in lahko samostojno opravlja delo zdravnika specialista,« so povedali na zbornici.