Koprski občinski svetniki so včeraj z veliko večino potrdili 70 milijonov evrov težak občinski proračun. Njegov obseg je skromnejši, kot so ga bili vajeni potrjevati zadnja leta, ekipa novega župana Aleša Bržana pa v njem predvideva tudi za 4,5 milijona evrov dodatnega zadolževanja.

26 milijonov za naložbe

Za naložbe bo občina letos namenila slabih 26 milijonov evrov, od tega bo po besedah novega občinskega vodstva kar 20 milijonov evrov šlo za poplačilo naložb in projektov, ki jih je zastavil še prejšnji župan Boris Popovič, njihovo poplačilo ali izvedba pa sta se prenesla v letošnje leto. Njegov naslednik Bržan bo tako moral letos poplačati del lanskoletne novoletne razsvetljave, gradnjo olimpijskega bazena, dokončanje parka ob promenadi, dozidavo osnovne šole v Šmarjah in igrišča za odbojko. V letošnje leto se je prestavila tudi gradnja garažne hiše na Muzejskem trgu, vredna 6,5 milijona evrov. Dodatna dobra dva milijona bosta šla za pokrivanje kreditov iz preteklih let.

»Proračun je posledica 16-letne vladavine prejšnjega župana, ki nam je pustil za 20 milijonov evrov dolgov,« je proračun komentiral svetnik Levice Alan Medveš. Popovič mu ni ostal dolžan: »Glede na to, da smo v volilni kampanji poslušali, da boste investirali kar 10 milijonov evrov na leto v podeželje, vidim, da tega tukaj ne bo. Žal ste obljubljali nemogoče, bojim se, da občani ne bodo zadovoljni. Kritiziranje, kaj vse bo treba še plačati letos za nazaj… – to se bo zgodilo tudi vam po končanju tega mandata.« Popovič meni tudi, da je številka 20 milijonov zavajajoča in da se je v novo leto preneslo le za 1,6 milijona evrov plačil za lani opravljena dela.

Prioriteta bo prostorski načrt, opustili bodo ribiški pomol

»Prioriteta letošnjega leta bo priprava občinskega prostorskega načrta, vlagali bomo v enakomernejši razvoj podeželja, večji poudarek bomo namenili kulturi, sociali, mladim, nevladnim organizacijam in starostnikom,« poudarke novega proračuna izpostavlja župan Bržan. Občina se na novo loteva predvsem okoljskih in trajnostnih projektov. Eden večjih bo ureditev kanalizacijskega omrežja, uredili bi nove kolesarske steze, avtobusna postajališča, zaživel naj bi center za dnevno varstvo za otroke iz socialno ogroženih družin.

Nekaj podedovanih projektov je Bržan tudi opustil. Tako občina ne bo uredila občinskega sadovnjaka, podaljšala ribiškega pomola in selila Zdravstvenega doma Koper v objekt Solis na Bonifiki. Grad Glem, ki ga je predlani na hitro kupil Boris Popovič, bi lahko po mnenju Bržana tudi prodali, če se bo izkazalo, da so stroški njegovega vzdrževanja višji od koristi, ki jih prinaša občini. Prav tako meni, da bi lahko varčneje zgradili dvigalo na Markovec. V letošnjem proračunu so predvidena le sredstva za njegovo arhitekturno načrtovanje.

Zadolžitev za 4,5 milijona evrov

Vodja koprskega občinskega urada za finance in računovodstvo Vilma Milunovič ocenjuje, da se bo morala občina za uresničitev vseh načrtovanih odhodkov dodatno zadolžiti za 4,5 milijona evrov, od katerih bi pri bankah najeli za štiri milijone evrov posojila, dobrega pol milijona evrov pa bi si sposodili pri državnem proračunu. Koprska občina je sicer trenutno zadolžena za 30 milijonov evrov, očitki o veliki zadolženosti pa so bili ena glavnih predvolilnih tem.