Smollett je lagal, da sta ga konec januarja napadla, pretepla in ozmerjala dva podpornika predsednika Donalda Trumpa. V resnici pa se je srečal z dvema temnopoltima kolegoma po rodu iz Nigerije, ki sta imela črni maski in rdeči kapi s sloganom Trumpove kampanje.

Malce so se prerivali, da bo delovalo bolj resno, Smollett pa se je nato odpravil domov z zanko za obešanje okrog vratu in napad prijavil policiji. Ta pa je kmalu po uvedbi preiskave ugotovila, da z zgodbo nekaj ni v redu.

Smollett je prav tako sam sebi poslal grozilno pismo v studio v Chicagu, kjer snemajo nadaljevanko Empire. Policijski šef Chicaga Eddie Johnson je dejal, da je Smollett izkoristil jezo in bolečino rasizma za promocijo lastne kariere. »Ta promocijska poteza je madež na mestu, ki si ga Chicago res ni zaslužil,« je dejal Johnson.

Velika porota je proti 36-letnemu temnopoltemu homoseksualcu Smollettu v sredo zvečer potrdila obtožnico lažne prijave, zaradi katere mu grozijo tri leta zapora ali manj. Plačati bo moral tudi vse stroške preiskave. Policija ga je uradno obravnavala kot žrtev domnevnega napada 29. januarja vse do preteklega tedna, ko sta Nigerijca priznala sodelovanje v zrežiranem lažnem napadu.

Za uslugo plačal 3500 dolarjev

Smollett je bratoma za uslugo plačal 3500 dolarjev, pri čemer je bil dovolj amaterski, da je to opravil s čekom. Eden od bratov je Smollettov osebni trener. Napad je Smollett postavil pred eno od nadzornih kamer mesta, ki pa je bila na njegovo nesrečo obrnjena v drugo smer. Smolletta je na poti domov z zanko okrog vratu ujela druga kamera in nemudoma se je zastavilo vprašanje, zakaj je po napadu ni snel.

Brata sta plačilo za napad porabila za izlet v Nigerijo, policija pa ju je aretirala ob vrnitvi v Chicago. Po 48 urah pridržanja in zaslišanj sta Abel in Ola Osundario povedala, kako je zadeva dejansko potekala. Srečali so se na ulici, malce sta ga porivala in oklofutala, ga zmerjala, mu nataknila zanko, nato pa so šli vsak svojo pot.

Primer ima sedaj tudi politične posledice, saj se Trumpovi podporniki skupaj s predsednikom ZDA počutijo kot žrtve in poudarjajo, da so sedaj vse obtožbe o rasizmu in homofobiji na njihov račun v zadnjih treh letih lažne in izmišljene kot napad na Smolletta. Nasprotniki rasizma in homofobije, ki so začeli igralcu takoj izražati podporo in takoj obsojati Trumpa in Trumpovce, pa so v zadregi. Med njimi je tudi predsedniška kandidatka Kamala Harris.

Trump je domnevni napad obsodil s tvitom, da kar zadeva njega, se kaj hujšega človeku ne more zgoditi. Sedaj je tvitnil vprašanje, kaj je z desetimi milijoni ljudi, ki jih je igralec užalil s svojimi rasističnimi in nevarnimi izjavami.

Politično odmevni primeri so v ZDA ponavadi recept za odločen pregon obtožencev, saj se na tem delajo kariere. Navadnega državljana bi v takem primeru, kot je Smollettov, čakala nizka kazen, morda tudi brez zapora. Smollett pa že ima kartoteko zaradi vožnje pod vplivom alkohola in brez vozniškega dovoljenja ter še lažno predstavljanje. V tem primeru so ga kaznovali z napotitvijo na predavanja o nevarnostih alkoholizma.