Slovenska košarkarska reprezentanca je včeraj dopoldne preko Carigrada, kjer je leta 2017 senzacionalno prišla do naslova evropskega prvaka, ko je v finalu ugnala Srbijo, prispela v Ankaro, kjer jo danes čaka predzadnja tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Turčiji. Ta si je mesto na septembrskem turnirju na Kitajskem že zagotovila, medtem ko je Slovenija zaradi slabih rezultatov to možnost že pred časom izgubila.

Selektor Rado Trifunović ves čas ponavlja, da ne glede na situacijo od svojih igralcev zahteva pravilen pristop in borbo. V kakšni zasedbi se bo Slovenija postavila po robu Turčiji, zaenkrat še ni povsem jasno. Urban Durnik zaradi poškodbe kolena ne bo nastopil, kot tudi ne Vlatko Čančar, ki je sicer za silo pozdravil vnetje ušesa, a si nato na enem izmed treningov očitno precej močno zvil gleženj. V Ankari včeraj ni treniral tudi Žiga Dimec, ki je že na zbor prišel z bolečinami v gležnju in je do sedaj vadil po posebnem programu, zato je močno vpraščljiv za tekmo. Trifunović je zaradi pomanjkanja visokih igralcev naknadno vpoklical Leona Šantlja iz Rogaške. Slovenija je sicer z le dvema zmagama in kar osmimi porazi na zadnjem mestu v skupini I, medtem ko je Turčija zbrala sedem zmag in tri poraze. Moštvi sta se do sedaj med seboj pomerili sedemnajstkrat. Enajstkrat je bila uspešnejša Slovenija.

»Pestijo nas težave s poškodbami visokih igralcev in šele tik pred tekmo bo zdravniška služba ocenila, kdo je sposoben za igro. Zavedamo se, da smo precej nižji od Turkov, ki imajo zelo visoko ekipo, in ta primanjkljaj centimetrov bomo morali nadoknaditi z borbenostjo, željo po dokazovanju in kolektivno obrambo. Če bomo to dosegli, potem se lahko nadejamo dobre tekme,« pravi Rado Trifunović, organizator igre Luka Rupnik pa dodaja: »Prvi trije dnevi priprav so vedno naporni, saj smo imeli veliko treningov in prejeli ogromno informacij. Trenerski štab je igro Turkov dobro analiziral. Poškodbe visokih igralcev nam ne gredo na roko, a v Turčijo odhajamo z željo po presenečenju. Vsak igralec bo moral prikazati vse, kar zna. Visoki igralci bodo bili bitko pod košem in branilci jim bomo morali pomagati z zapiranjem prostora in skokom. Če nam česa ne manjka, je to želja, in za dres Slovenije bomo na parketu dali svoj maksimum.«

Seznam igralcev turške reprezentance: Balbay, Sanli, Birsen, Tuncev (vsi Anadolu Efes), Gečim (Banvit), Ozmizrak, Savaš (oba Darušafaka), Guler (Fenerbahče), Koksal (Galatasaray), Erden (Istanbul BBSK), Ugurlu (Pinar Karsiyaka), Durmaz, Arslan (oba Tofaš), Turen (Turk Telekom).