– Zaposli kvazinovinarje, ljudi brez primerne izobrazbe. (Le zakaj jim sploh pravimo novinarka, novinar?) No, pa tudi kakšen pravi novinar je čisto primeren. Zaželene značajske poteze so: dojemljivost za nastopaštvo, za vpliv nadrejenih in določenih strank, za denar, brezbrižnost do ljudi, odsotnost moralnih, etičnih in drugih norm. V poštev pride tudi nižji inteligenčni kvocient, ni pa za to delo nujen.

– Naženi jih na lov za »bombastičnimi« novicami. Če jih ne zberejo dovolj na dan, jih odslovi. Prav nič ni pomembno, kako do njih pridejo. Lahko resnico posilijo, vzamejo iz konteksta, stavkom dajo nov pomen, kaj zlaganega dodajo… Ali pa si vse skupaj izmislijo.

– Novico moraš objaviti s pravim besednjakom, ki bo v bralcih vzbujal strah in sovražnost. Na televizijskih zaslonih pa jih poveš presunljivo, s poudarjeno teatralnim glasom, s čim več decibeli. Spremljajo naj jo primerne fotografije. Nič hudega, če jih nimaš. Vzameš kakšno staro (nepovezano z novico) iz arhiva, lahko jih več zlepiš, ali pa samo rečeš (napišeš): slika je simbolna…

– Potem novico čim večkrat ponavljaj, jo opremi s čim slabšimi komentarji in jo »nalepi« na prava čustva ter stiske bralcev (poslušalcev, gledalcev). Ne skrbi: kmalu se bo pojavila v izvirni ali v »zanikovalni« obliki v vseh medijih, pridobivala bo glasnost in moč, nastala bo prava pandemija. Prizadeti je zanesljivo ne bodo mogli zajeziti, kaj šele da bi lahko dokazali resnico.

– Ljudje v življenjskih stiskah bodo preusmerili razloge za svoje stanje na neprave »subjekte in objekte«. Jeza, strah in drug nemir se bodo v njih stopnjevali. Nastopil bo začarani krog: večje stiske – večji srd, večji srd – večje stiske, večje stiske – večji srd… Tukaj pa se počasi neha tvoj nadzor. Zadeve se bodo začele odvijati same od sebe. Kot se, na primer, kotali kamenje po strmem bregu: vedno močneje, vedno hitreje… Je to tvoj cilj?

– Sledijo obračuni z namišljenimi krivci, obračuni z namišljenimi institucijami, medsebojni obračuni, obračuni vsakogar z vsakim…

– Kvazinovinarji, politiki in vsi drugi, ki ustvarjate ta navidezni svet, pačite realnost, potencirate (ali manjšate, zanikate) probleme: se zavedate, da boste morali za to nekoč prevzeti odgovornost?

Polona Jamnik, Bled