»Krivde ne priznam,« je danes na celjskem sodišču, pred sodnikom Zoranom Lenovškom, na predobravnavnem naroku dejal Drago Knez. Enako je storil tudi Dušan Bratušek, še zadnji od šesterice gradbincev, ki so obtoženi povzročitve splošne nevarnosti in ogrožanja varnosti pri delu med gradnjo celjske tržnice. Od dogodka, ki je takrat terjal smrt dveh delavcev, državljanov Bosne in Hercegovine, bo konec julija letos minilo natanko 10 let.

Dvigalo je močno zanihalo

Drago Knez, ki je zavrnil krivdo, enako kot so pred njim storili že Ernest Pušnik, Nataša Rovan Gračner, Franc Šprajc in Cvitko Feraro, je bil takrat vodja gradbišča, Dušan Bratušek pa je upravljal dvigalo za postavljanje kovinskih konstrukcij. Kot jima očita obtožnica, omenjena takrat nista določila posameznih del in njihovega vrstnega reda, Bratušek pa naj se ne bi prepričal, ali je dvigalo uravnoteženo. Prav tako Knez, niti nihče drug od prisotnih na gradbišču, od tistih delavcev, ki so opravljali dela pri tleh, ni zahteval, da se umaknejo z delovišča.

Kot so policisti in kriminalisti ugotovili v preiskavi in piše tudi v obtožnici, je do delovne nezgode prišlo, ker se je ob dvigu prečne kovinske konstrukcije z avtodvigalom, težke kar 3500 kilogramov, ta podrla in padla na delavca, ki sta bila pri tleh. To naj bi se zgodilo zato, ker je upravljalec avtodvigala z nosilno verigo zadel v že postavljeno sosednjo prečno konstrukcijo, ki pa ni bila ustrezno varovana, zato je močno zanihala, pri tem pa zadela levi in desni vertikalni steber, posledično pa je glavni steber padel po tleh v trenutku, ko je pri tleh dela opravljalo še več drugih delavcev. Nekaterim je uspelo še pravočasno odskočiti, dva od njih je vertikalni steber neposredno zadel, poškodbe pa so bile za oba žal usodne.

Opustili so varnostne ukrepe

Na podlagi pregledane in zasežene dokumentacije, ugotovitev strokovnjakov inštituta za varilstvo, ogleda kraja nesreče in zbranih obvestil so kriminalisti kazensko ovadili odgovorne, ker naj bi opustili načrtovanje montaže konstrukcije in koordinacijo med posameznimi izvajalci del. Ugotovili so tudi, da je prišlo med izvajanjem montažne konstrukcije do kršitev in neupoštevanja predpisov s področja varstva pri delu, saj so delavci hkrati z montažo konstrukcije dela izvajali tudi pri tleh, kar je v nasprotju z veljavnimi predpisi. To pa pomeni, da če bi vsi vpleteni upoštevali vse predpise in zakone iz varstva pri delu, do smrti dveh delavcev ne bi prišlo. Nihče od šesterice obtoženih pa krivde na predobravnavnem naroku ni priznal. Njihovi zagovorniki so se vsi po vrsti strinjali z dokazi, ki jih je v spis že vložilo tožilstvo, dodatno pa so nekateri predlagali zaslišanje nekaterih prič in pridobitev dodatne dokumentacije z gradbišča kot tudi neposredno zaslišanje vseh izvedencev, ki so že bili angažirani v tem postopku. Sojenje se bo z glavno obravnavo začelo v drugi polovici aprila. Če bodo spoznani za krive, jim grozi do osem let zapora.