Razpravo o razmerah na Pošti Slovenije na seji odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide so zahtevali v poslanski skupini Levica, potem ko sta Sindikat delavcev prometa in zvez pri Pošti Slovenije in Sindikat poštnih delavcev pred dvema tednoma napovedala stavko, če se s poslovodstvom ne bodo uspeli dogovoriti o razbremenitvi zaposlenih v poštnem prometu.

Slabe delovne razmere so posledica varčevalnih ukrepov iz leta 2012, ko je vodstvo družbe zaposlenim znižalo plače, dodatke in regres, zmanjšalo število dni dopusta, zamrznilo napredovanja ter znižalo premije za dodatno pokojninsko zavarovanje, je v imenu predlagateljev naštel Matej T. Vatovec (Levica).

Strinjal se je, da so ti ukrepi pripomogli k finančni stabilnosti družbe, a opozoril, da so povzročili tudi hudo poslabšanje delovnih razmer. »Skratka, gre za težavo, ki je v zadnjih mesecih eskalirala in pripeljala do napovedi stavke,« je dodal.

V ponedeljek podpisali sporazum

Medtem so pogajalci dosegli dogovor in v ponedeljek sta sindikata z vodstvom družbe podpisala sporazum o izpolnitvi stavkovnih zahtev ter preklicala za torek napovedano stavko. Predlagani sklep, naj odbor vladi predlaga, naj zagotovi, da vodstvo Pošte Slovenije poskrbi za ustrezne delovne pogoje poštnih delavcev, s tem ni več relevanten, je tako še pred začetkom vsebinske razprave povedal predsedujoči na seji Vojko Starović (SAB).

Odbor na koncu prav tako ni glasoval o preostalih dveh predlaganih sklepih: naj se nemudoma ustavi postopke zapiranja poštnih poslovalnic in ponovno vzpostavi široko dostopno mrežo pošt po državi, ter da naj se izvajanje univerzalne poštne storitve upošteva pri določanju zahtevane donosnosti poslovanja Pošte Slovenije. Ta dva sklepa nista v pristojnosti odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, je pojasnil Starović.

V Levici se s tem niso strinjali. Poštne poslovalnice opravljajo tudi socialno funkcijo, je glede predloga prvega sklepa dejal Vatovec, medtem ko je o predlogu drugega sklepa dejal, da v primeru ohranitve tako visokih zahtev po donosnosti poslovanja Pošta Slovenije ne bo mogla dolgoročno vzdržno zagotavljati obljubljenega v podpisanem sporazumu. »Zato vladi predlagamo, naj vzame v zakup, da državno premoženje niso le podjetja, ki so na trgu zato, da kujejo dobičke,« je dejal.