Predstavnik iraških varnostnih sil v pokrajini Anbar Naim al Kaud je povedal, da gre za skrajneže, ki jih je iskala iraška vlada. Poveljnik paravojaških sil Hašed al Šabi, ki je želel ostati neimenovan, pa je dejal, da so vsi vrnjeni skrajneži iraški državljani.

»Iraku bodo izročili še druge skupine, vključno z družinami džihadistov,« je povedal poveljnik.

O izročitvi skrajnežev je danes poročal tudi Sirski observatorij za človekove pravice, ki je omenjal 150 džhadistov in njihovih družinskih članov.

Po navedbah observatorija so družinske člane džihadistov iz Sirije v Irak prepeljali s tovornjaki koalicije pod vodstvom ZDA, ki se bori proti Islamski državi v teh dveh državah.

Tiskovni predstavnik Sirskih demokratičnih sil Mustafa Bali je sicer zanikal te trditve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Islamska država na vzhodu Sirije nadzoruje še manj kot pol kvadratnega kilometra ozemlja v vasi Baghuz. Ofenziva proti džihadistom je zastala, saj se Sirske demokratične sile pogajajo o evakuaciji več sto civilistov, v glavnem žensk in otrok borcev Islamske države. V sredo je iz Baghuza odšlo več sto ljudi, med njimi tudi ženske in otroci.