Politične razmere v Albaniji se še zaostrujejo, potem ko so poslanci opozicije na današnjem protestnem shodu v Tirani napovedali kolektivni odstop in zahtevali predčasne volitve, ki jih premier Edi Rama zavrača.

To so bili že drugi protesti v petih dneh proti Rami, ki mu očitajo korupcijo in povezavo z organiziranim kriminalom. V soboto je nekaj protestnikov poskušalo vdreti v poslopje vlade in so že začeli razbijati vrata, ko je posredovala policija. Prejšnji teden je opozicijski poslanec v parlamentu s črnilom poškropil premierja, potem ko je ta zasmehoval opozicijo. Višek današnjih protestov pa je bil pohod poslancev opozicije pod vodstvom voditelja konservativne Demokratske stranke Lulzima Basha z namenom, da podajo odstopne izjave. Sam postopek odstopa je sicer precej zapleten in dolgotrajen, a tudi brez opozicije bo parlament tehnično lahko delal naprej, saj imajo vladajoči socialisti zadostno večino.

Protesti niso najbolj po godu zahoda, ki od Albanije pričakuje ključne reforme v približevanju Evropski uniji, saj naj bi država junija začela pristopne pogovore. Tudi zato so opozicijo pozvali k zadržanosti. »Ta dejanja in te odločitve spodkopavajo proces države na evropski poti,« sta v izjavi dejala predstavnica EU za skupno zunanjo politiko Federica Mogherini in komisar za širitev Johannes Hahn. Mogherinijeva je odstope poslancev kritizirala z besedami, da je parlament mesto za razpravo, ne za bojkot. Basha jima je odvrnil, da »zase zahtevamo standarde, kakršne imate v vaših državah«.

Osrednja obtožba proti premierju Rami leti na korupcijo pri gradnji avtocestnega obroča okoli prestolnice, kjer naj bi posle podeljevali mimo razpisnih pravil in po prijateljsko. Neko podjetje je denimo dobilo osemnajst milijonov dolarjev za gradnjo posameznega odseka, potem ko je v prijavo zapisalo, da je podružnica ameriškega gradbenega podjetja s sedežem v Delawaru. Oblasti te ameriške zvezne države so medtem sporočile, da pri njih ni registrirano nobeno podjetje pod navedenim imenom. Lastnik podjetja je zdaj na begu v tujini, odstopil je prometni minister.