Sodnica Vladislava Lunder je danes prebrala Jankovićevo zaslišanje pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki se je pred leti ukvarjala z donacijami mestni občini. Po prebranem zaslišanju je Janković tožilko vprašal, kako je med vsemi naštetimi donacijami kot sporno in primerno za pregon izbrala prav donacijo Gratela Ljubljanskemu gradu.

Žgajnarjeva namreč ljubljanskemu županu očita, da je po nastopu županske funkcije konec leta 2006 od podjetja Gratel v zameno za dovoljenje za nadaljevanje del polaganja optične infrastrukture v Ljubljani nezakonito zahteval 500.000 evrov donacije v korist občine oz. Ljubljanskega gradu.

Ta mu je odgovorila, da ne gre za nikakršno politično angažiranost. »V takem primeru bi bilo enako, če bi bili zeleni, rdeči, rumeni ali pa Marsovec,« je dodala. Ljubljanski župan je očitke specializiranega državnega tožilstva v tej zadevi sicer že večkrat zavrnil in obtožnico, ki ga bremeni kaznivega dejanja prejemanja podkupnine, označil za konstrukt.

Na nadaljevanju sojenja ljubljanskemu županu Zoranu Jankovići zaradi domnevnega zahtevanja podkupnine od družbe Gratel leta 2007 bi moral biti včeraj kot priča zaslišan še nekdanji direktor in solastnik omenjene družbe Drago Štrafela. Ker je svoji izostanek opravičil s pojasnilom, da je v tujini, ga je sodnica povabila na sodišče prihodnji četrtek, ko se bo sojenje nadaljevalo.