Slovenec Damir Skomina se je minuli teden vpisal v zgodovino in a tekmi med Ajaxom in Realom Madridom kot prvi sodnik v ligi prvakov uporabil VAR. Videotehnologija, ki so se je pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) dolgo otepali, je v tekmovanju očitno že postala nepogrešljiva, saj je zaznamovala tako obračun med Schalkejem in Manchester Cityjem kot tudi tistega v Madridu med Atleticom in Juventusom. In čeprav je njen namen preprečevanje spornih sodniških odločitev, teh v sredo ni manjkalo. Krivdo za to gre bržkone pripisati nedorečenim pravilom glede VAR, saj je njegova uporaba prepuščena prosti presoji sodnika.

»Kaj je roka in kaj ni?«

Tako se v Gelsenkirchnu Angleži niso mogli načuditi drugi dosojeni enajstmetrovki za Schalke, ko je žoga v kazenskem prostoru zadela roko Cityjevega nogometaša Nicolasa Otamendija, španski sodnik Carlos del Cerro pa je po ogledu posnetka pokazal na belo točko. »Ne vem več, kaj je roka in kaj ni. Otamendi jo je skušal umakniti. Imel jo je ob telesu in v naravnem položaju,« v pogovoru za BBC začudenja nad sodniško odločitvijo ni skrival nekdanji branilec Manchester Cityja. Kljub dvema goloma zaostanka je angleški predstavnik tekmo zasukal v svojo korist in jo dobil s 3:2. S tem je vpisal že sedmo zmago proti nemškim klubom v zadnjih petih letih, obenem pa prekinil devet tekem trajajoči niz neporaženosti Schalkeja v Evropi na domačem igrišču.

Za še večjo jezo je sodnik poskrbel v Madridu, saj je v 70. minuti po ogledu posnetka zaradi domnevnega potiskanja Juventusovega branilca Giorgia Chiellinija razveljavil gol Atleticu. Španci so na koncu vseeno slavili z 2:0, slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak pa je v majici zmagovalcev svojo mrežo ohranil nedotaknjeno že 81. »Vedeli smo, da bo tekma izenačena in zahtevna, a svojo nalogo smo opravili korektno. Izid je za nas ugoden, a svojega dela še nismo dokončali,« je po tekmi povedal Jan Oblak. Od sezone 2013/2014 madridski klub v ligi prvakov ni prejel gola na 12 tekmah, kar je doslej uspelo le še mestnemu tekmecu Realu. Prav tako je impresiven podatek, da Atletico v izločilnih bojih evropskih tekmovanj pod trenerjem Diegom Simeonejem doma še ni izgubil. Na 16 tekmah je vpisal 12 zmag, še štirikrat pa je remiziral.

Ronaldo na provokacije odgovoril s provokacijo

Največ pozornosti na tekmi je bil sicer deležen zvezdnik Juventusa Cristiano Ronaldo. Nekdanjemu nogometašu Reala so domači navijači namenili koncert žvižgov, ob živce pa ga skušali spraviti tudi z žaljivimi napevi in vzkliki »Ronaldo posiljevalec« ter »Ronaldo umri«. Portugalec jim ni ostal dolžan in na provokacije odgovoril z lastno provokacijo. Med obračunom je razprl svojo dlan in pokazal petico. S tem je namignil, da ima sam pet naslovov v ligi prvakov, Atletico pa nobenega. Gesto je nato ponovil tudi ob odhodu s stadiona, močno vznejevoljen pa še pristavil: »Osvojil sem pet naslovov lige prvakov, Atletico niti enega. Jaz pet, Atletico nobenega.«

Ob vsej napetosti, ki je vladala skozi celoten dvoboj, iz svoje kože ni mogel niti Simeone, ki je gol svoje ekipe proslavil z grabljenjem svojega mednožja. »Priznam, da gesta ni bila lepa, a je prišla iz srca. Za svoje dejanje se lahko le opravičim,« je dejal Diego Simeone, ki je kot trener Atletica na sedmih tekmah z italijanskimi klubi še nepremagan.