Na širšem območju Murske Sobote in letališču v Rakičanu se bodo pripadniki 10. pehotnega polka 1. brigade Slovenke vojske urili v postopkih izvidovanja, označevanja in kontrole pristajališč za helikopterje ter mest za odmetavanje padalcev in tovora. Skupaj se bodo usposabljali pripadniki kopenskih sil za izvidovanje, označevanje in kontrolo pristajanj helikopterjev, slovenske in ameriške helikopterskih posadke ter pripadniki zračne obrambe.

Helikopterske posadke se bodo med drugim usposabljale v postopkih združenega letenja v različnih formacijah, izvidovanja na nizkih višinah ter postopkih pristajanja in vzletanja. Pripadniki Rodovskega bataljona bodo prav tako izvajali postopke zračne obrambe. Skupno urjenje z zavezniki je za SV nujno, saj na ta način dvigujejo lastno usposobljenost in vzdržujejo raven povezljivosti s članicami Nata, so zapisali.

V aktivnostih bodo sodelovali pripadniki 1. brigade SV in 15. polka vojaškega letalstva s helikopterjem Cougar in dvema letaloma Pilatus ter pripadniki 56. reševalne eskadrilje ameriških letalskih sil s helikopterjema Pave Hawk, ki so namenjeni reševanju tako vojaškega kot civilnega osebja na neznanem ali nasprotnikovem ozemlju ter pomoči pri zaščiti in reševanju.