V Srbiji je mogoče skoraj vse, tudi to, da imajo v državi, ki slovi po homofobiji, predsednico vlade, ki je deklarirana lezbijka. Kaj takega bi bilo neobičajno celo za liberalne skandinavske države. Zdaj pa se mora srbska družba soočiti še z eno novico: premierka ima sina! V sredo je njena partnerica Milica Đurđić rodila Igorja, ki je bil spočet z zunajtelesno oploditvijo. Iz premierkinega urada so sporočili, da je porod potekal normalno, da se mama in dojenček počutita dobro ter da bo premierka odpovedala obisk Bruslja, kamor bi morala odleteti danes. Kaj več o prvem srbskem sinu ni znanega.

Pravzaprav sta Ana Brnabić in Milica Đurđić zelo dobro skrivali nosečnost, saj so srbski mediji o tem prvič pisali šele pred slabimi tremi tedni. Res je, da se Đurđićeva nekaj mesecev ni pojavljala v javnosti, a nihče ni posumil, da je noseča. Prav tako je že mesece ni bilo v službi, v beograjskem kliničnem centru, kjer dela v centru za radiologijo in magnetno resonanco. Prav zaradi narave svojega dela je lahko že v zgodnji nosečnosti šla na porodniški dopust, pred tem pa je po navedbah srbskega Blica sodelavcem povedala za veselo novico, a jih je prosila, da je ne izdajo javnosti.

Triinštiridesetletna Ana Brnabić in nekaj let mlajša Milica Đurđić sta par že devet let. Ko je Brnabićeva postala premierka, so se vsi spraševali, ali bo v javno areno stopila tudi njena partnerica. Kaj kmalu sta se preselili v premiersko rezidenco in se začeli skupaj pojavljati v javnosti. Največkrat sta se udeležili kulturnih prireditev, na katerih je Đurđićeva vedno navduševala z izjemno modno eleganco.

Homofobija srbske družbe

Iz kabineta srbske premierke so sporočili, da je to prvi primer v zgodovini, ko je voditeljica države v času svojega mandata s partnerico dobila otroka s pomočjo umetne oploditve. Sicer je lepo, da so na to ponosni, toda isti dan, ko se je rodil prvi srbski sin, so v glavni beograjski ulici razbili izložbo pisarne Prajd info centra, kjer deluje združenje Naj se ve, ki skrbi za organizacijo vedno tvegane beograjske parade ponosa. Povzročitelje so sicer odkrili že v nekaj urah, a je dogodek še kako značilen za Srbijo, kjer parada ponosa nikoli ne mine brez incidentov. Nekaj zadnjih parad se je udeležila tudi Ana Brnabić. Sicer je premierka ob nastopu funkcije dejala, da ne želi, da se o njej piše kot o lezbični premierki, temveč kot o političarki. Večkrat je bila tarča homofobnih napadov na spletu, denimo s šalo, ki je krožila po srbskem twitterju, ali bi Ana Brnabić sprejela Kurca, če bi prišel na obisk. Pri tem so seveda mislili na avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Tudi ob rojstvu otroka so se na twitterju pojavili nedostojni komentarji, denimo tvit igralca in predsednika Gibanja svobodnih državljanov Sergeja Trifunovića: »Otroci v Afriki so lačni, dete Ane Brnabić pa ima štiri dojke.«

Čeprav si Ana Brnabić želi, da v Srbiji istospolna ljubezen ne bi bila tako velik tabu, vedno skoraj v isti sapi poudari, da ima srbska družba v tem trenutku veliko več drugih, za prihodnost bolj perečih problemov in da ni čas, da bi se odprla tudi družbena razprava o pravicah LGBT-skupnosti. Nekako med vrsticami pa je napovedala, da vendarle upa, da bi do konca njenega mandata sprejeli zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnostih. Do takrat pa – kako ironično – Ana Brnabić v državi, ki jo vodi, zakonsko ne bo prepoznana kot starš sina, ki ga je rodila njena partnerica.