Ko so pred dnevi na podelitvi nagrad laureus že četrtič za najboljšega športnika na svetu razglasili Novaka Đokovića, je z njim na odru poleg princa Alberta stala tudi Monika Seleš, v devetdesetih absolutna vladarica teniških terenov. Novak Đoković ji je dejal: »Velika čast je, da lahko oder delim z njegovim veličanstvom in Moniko. Monika, moje sanje so se začelo istočasno s tvojo kariero. Jelena Genčić je vplivala tudi na mojo kariero, ona je moja teniška mama. Ona je dolgo delala tudi s teboj. Vem, kdaj vstajaš, to je ob pol devetih, vem, da ne piješ gaziranih pijač, da se zdravo prehranjuješ, zaradi tebe sem tudi jaz igral agresivno. Moral sem vse delati kot ti. Hvala, ker si bila moj navdih.« Zdaj 45-letna Moniki Seleš naj bi se med govorom orosile oči.

Vsi se spomnimo Monike Seleš, njenega vzdihovanja na teniškem igrišču, skoraj ničesar pa ne vemo o tem, kaj počne zdaj. Ve se le, da živi v Ameriki in ima ameriško državljanstvo. Njena kariera se je uradno končala leta 2003, v resnici pa že deset let prej, tisti dan leta 1993, ko jo je v Hamburgu na igrišču z nožem napadel občudovalec njene rivalke Steffi Graf. Fizično se je sicer hitro pozdravila, psihično pa ne. Začela je prekomerno jesti in na tiskovnih konferencah so jo vsi spraševali le, kdaj bo shujšala in kdaj se bo upokojila. Lani je v pogovoru na konferenci o športu, tehnologiji in poslovanju v San Joseju dejala, da se je tenis od časov, ko je igrala ona, zelo spremenil: »Zdaj morajo biti teniške igralke tudi manekenke.«

Starejši bogataši

Kakor koli – Moniko Seleš je, odkar ne igra tenisa, zelo redko videti v javnosti. Še manj se ve o njenem zasebnem življenju. Najbolj intrigantna podrobnost iz njenega življenja je tista, da je bila v zvezi s Paulom Allenom, soustanoviteljem Microsofta. O tem se sicer ne ve prav veliko, a mnogo let pozneje so njuno zvezo opisovali kot zelo srečno. Paul Allen, ki je bil o svojem zasebnem življenju še bolj skrivnosten kot Monika Seleš, pa je romanco s teniško zvezdnico celo opisoval kot eno svojih daljših in srečnejših zvez. Skupaj sta praznovala njegov 40. rojstni dan v Benetkah, rada pa sta skupaj nakupovala, predvsem pri Tiffanyju.

Tudi sedanji mož Monike Seleš je milijarder. Poročena je s Thomasom Golisanom, ki je imel med drugim v lasti tudi hokejski klub Buffalo Sabres, trikrat pa je kandidiral za guvernerja New Yorka kot ustanovitelj newyorške neodvisne stranke. Njegovo bogastvo ocenjujejo na 4,3 milijarde dolarjev, v medijih pa se pojavlja tudi zaradi tega, ker ni hotel plačati davkov v kraju Canandaigua, kjer ima eno od svojih počitniških hiš, češ da niso poskrbeli za gosi, ki so se naselile na njegovi zelenici in jo ponečedile. Zaradi tega se je iz države New York preselil na Florido. Tožil pa je tudi dekoraterja svoje jahte, češ da mu je preveč zaračunal. Sodišče mu je dalo prav in dekorater mu je moral plačati 65.000 dolarjev, ki jih je Golisano podaril dobrodelnim ustanovam. Na sodišču je pričala tudi Monika Seleš, ki je dejala, da je o ceni nove opreme jahte podvomila junija 2014, ko sta šla na dvotedensko križarjenje po Evropi in je opazila, da je na kavču v sobi, kjer njen mož igra karte, toliko blazin, da ni mogla sesti, zato se ji je zazdelo, da so ju opeharili.

Monika Seleš in Golisano sta se spoznala leta 2009 in seveda ni treba poudariti, da je gospod precej starejši kot teniška zvezdnica. Zaročila sta se leta 2014, ko je bilo njej 40 njemu pa 72 let. Monika Seleš je prodala svojo ogromno posest v floridski Sarasoti ter se preselila v Tampa Bay. Postala je pisateljica. Poleg knjige o svojem življenju Iskanje skladnosti med telesom, umom in samim seboj je napisala še dva mladinska romana. Vsak dan vadi jogo, občasno kot govornica nastopa na kakšnih konferencah. Sodelovala je tudi v oddaji Zvezde plešejo, slovi pa tudi po tem, da ima veliko psov. Skratka, živi pravo upokojensko življenje na Floridi.