Bliža se marec, z njim pa največji kulinarični dogodek pri nas Gourmet Cup Ljubljana, ki bo potekal od 16. do 19. marca in se po novem imenuje European Food Summit. Vsebina dogodka kljub novemu imenu ostaja tako rekoč enaka, samo malo bolj ambiciozna. Zakaj so ga preimenovali, nam je pojasnil Martin Jezeršek, generalni direktor podjetja Jezeršek gostinstvo, ki je organizator dogodka European Food Summit ter direktor projekta European Food Summit. »Ugotovili smo, da je dogodkov, kot je bil Gourmet Cup Ljubljana, v mednarodnem prostoru veliko in moramo zato nekoliko spremeniti njegovo vizijo in poslanstvo, s ciljem postati eden pomembnejših gastronomskih dogodkov. Povezovali smo se z Ano Roš in Andreo Petrinijem, ki je v naše veliko veselje in čast sprejel povabilo k sodelovanju in postal kurator dogodka. Skupaj smo ugotovili, da v Evropi še nimamo dogodka, ki bi z vidika prehrane obravnaval evropske in ne zgolj lokalne tematike, istočasno pa spodbujal k naprednemu razmišljanju in proevropskemu povezovanju. Na kratko povedano želimo, da European Food Summit na področju gastronomije postane to, kar je na področju ekonomije postal Svetovni gospodarski forum v Davosu. Novo poslanstvo dogodka je zahtevalo novo ime in rodil se je European Food Summit.«

Štirje kuharski mojstri z World's 50 Best Restaurants

V Ljubljano in na Krvavec so povabili svetovno uveljavljena kuharska imena. »Ko smo iskali in sestavljali koščke sestavljanke, ni bilo težko dobiti največjih zvezd,« pravi Jezeršek, ki zasluge za dober odziv pripisuje tudi kuharski mojstrici iz Hiše Franko Ani Roš in Andrei Petriniju, kulinaričnemu kritiku in enemu ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov, ki pri European Food Summitu sodeluje kot kurator simpozija Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov. »Vse to je pripomoglo, da bomo imeli v Sloveniji od 16. do 19. marca kar štiri chefe, ki so uvrščeni na lestvico World's 50 Best Restaurants, med njimi so Andoni Luis Aduriz, Andreas Caminada, Esben Holmboe Bang, poleg njih pa še vrsto izjemnih posameznikov z različnih področij. Dejstvo je, da ne bo govora zgolj o visoki kulinariki, izjemno se veselimo zgodbe dveh mladih raziskovalcev na področju trajnostnih prehranskih sistemov in drugih nadvse zanimivih tematik.«

Novost Gourmet Ljubljana Crawl

European Food Summit se bo začel v soboto, 16. marca, s predpremiero Odprte kuhne, ki bo slab teden pred začetkom rednega delovanja na Pogačarjevem trgu izjemoma potekala v preddverju ljubljanskih Križank in na Trgu francoske revolucije. Odprto kuhno bo v Ljubljani spremljala tudi novost Gourmet Ljubljana Crawl – kulinarični sprehod po kulturnih hramih in znamenitostih Ljubljane z ljubljanskimi kuharskimi mojstri, med katerimi bodo Igor Jagodic (Strelec), Janez Bratovž (JB), Jakob Pintar (TaBar), Jorg Zupan (Atelje), Mojmir Šiftar (Evergreen) in Peter Kovač (Maxim).

Program v nedeljo, ponedeljek in torek bo po Jezerškovih besedah na prvi pogled podoben lanskemu, vendar pripravljajo drugačen vsebinski pristop, ki bo skladen z novim poslanstvom: »Osrednje dogajanje European Food Summita bo ponedeljkov simpozij, kjer bodo nastopili vsi omenjeni izjemni posamezniki in kjer bo nepozabna doživljajska večerja z Ano Roš, Riccardom Camaninijem in Luko Koširjem. Seveda pa ne smemo pozabiti, da je pred štirimi leti Gourmet Cup Ljubljana nastal, ker smo gostinci želeli več druženja in zabave, zato smo ohranili nedeljsko in torkovo dogajanje na Krvavcu s smučarsko tekmo gostincev in vinarjev Audi Gourmet Pokal.« Doživljajska večerja na ljubljanskem gradu, ki bo sestavljena iz devetih hodov in vinske spremljave izbranih slovenskih vinarjev, je razprodana, so pa prosti Večerja na zajli z Jezeršek gostinstvom in gostilno Krištof, strokovni simpozij, gurmanski zajtrk Argeta Exclusive in Gourmet na snegu.