»Še dobro, da so šolske počitnice in dijakov ni bilo tukaj. So pa bili v prostorih še vse do 13. ure učenci, ki so vadili za cvetličarsko tekmovanje v Celju,« je srečo v nesreči dan po požaru nemudoma našel Tone Hrovat, direktor šolskega centra Grm Novo mesto.

»V prostoru je bilo namreč več velikih plinskih bomb, s katerimi segrevamo sok,« je pojasnil. »Seveda je vse razneslo. Niti misliti si ne morete, kako to poči,« je slikovito opisal začetek požara v torek popoldan, katerega vzrok je bil najverjetneje samovžig kombiniranega gradbenega stroja.

Požar je zajel površino, veliko približno 1500 kvadratnih metrov, zgorele pa so delavnice in učilnice, v katerih so se učenci urili v različnih spretnostih, učili pa so se še o kletarstvu in žganjekuhi ter izdelavi soka in predelavi sadja. »Izgubili smo tudi prostore za skladiščenje oziroma hladilnico s sedmimi komorami, od katerih so bile tri zaprte z dušikom, v njih pa smo imeli na desetine ton ekološko pridelanih jabolk topaz, pripravljenih na prodajo,« je naštel Hrovat in dodal, da so zgorele tudi nove garderobe in kopalnice, med bližnjimi stavbami pa so bili poškodovani še jahalni šotor in delavnice za mizarstvo.

Kmetje iz bližnje okolice ponudili pomoč

Zgorel je tudi nedavno z vrhunsko opremo opremljen laboratorij, v katerem je bilo nekaj zelo dragih strojev in komor. Uredili in opremili so ga z evropskim denarjem, za naložbo pa so skupaj odšteli približno pol milijona evrov.

»Nakazilo smo prejeli šele 31. decembra lani, zdaj pa je vse šlo. Še sreča, da smo takoj po novem letu vse zavarovali, saj gre za res dragocene stvari,« pravi Hrovat. Prihodnji teden, ko se nekaj več kot 1200 dijakov in študentov vrne s počitnic v šolske klopi, nemoten pouk še ne bo mogoč, saj bodo morali del predavanj prestaviti v druge prostore, dostop do kraja požara pa omejiti. Kdaj bodo sanirali vso škodo in bo lahko šola začela znova normalno delovati, Hrovat ne more napovedati. Je pa še povedal, da jih je poklicalo veliko poslovnih partnerjev in kmetov iz bližnje okolice in ponudilo pomoč. »Očitno nas res zelo cenijo,« je hvaležen.

V novomeškem centru je zagorelo v torek nekaj po 14. uri. Gasilci so požar do večera v glavnini pogasili, nato pa gasili le še posamezna žarišča. Požarišče je ponoči in še včeraj opazovala požarna straža. Po navedbah poveljnika novomeškega gasilsko-reševalnega centra Gregorja Blažiča je šlo za obsežen požar. Reševalci nujne medicinske pomoči so dvema gasilcema pomagali zaradi izčrpanosti, drugih poškodovanih pa ni bilo.