»Njegove želje bomo spoštovali,« je danes povedala tiskovna predstavnica njegove modne hiše Lagerfeld za francosko tiskovno agencijo AFP. Cesar oz. kaiser, kot so ga imenovali in je bil znan po duhovitosti, je dolgo vztrajal, da bi raje umrl, kot da bi ga pokopali.

V skladu z njegovimi željami naj bi njegov pepel deloma raztrosili tam, kjer je bil raztresen pepel njegove mame, deloma pa bo pomešan s pepelom njegove velike ljubezni, Jacquesa de Bascherja, s katerim sta bila skupaj skoraj 20 let in je v starosti 38 let umrl leta 1989 za posledicami aidsa.

Lagerfeld je v enem zadnjih velikih intervjujev za francosko modno revijo Numero aprila lani dejal, da bo zahteval sežig svojih posmrtnih ostankov in da pepel raztrosijo skupaj z maminim pepelom in pepelom njegove mačke Choupette, če bo prej poginila. Mačka sicer še živi in po nekaterih navedbah naj bi bila njegova dedinja.

Da se bo njegov pepel »nekoč pridružil tistemu Jacquesa de Bascherja, ki se nahaja na skrivnem kraju«, pa je povedal Marie Ottavi v biografiji o de Bascherju iz leta 2017. Polovico pepela je namreč shranil on, polovico pa družina de Bascherja.

Pokop se mu zdi grozljiv

Kultni nemški modni oblikovalec in zadnji velikan visoke mode je leta 2015 povedal, da si po smrti želi »izginiti kot živali v divjini«, saj se mu zdi pokop grozljiv. Prav tako ni želel javnih posmrtnih slovesnosti, kot je bila tista leta 2017 ob smrti francoskega pevca Johnnyja Hallydaya, ki so se mu zdele farsa.

Medtem se nadaljujejo izrazi žalosti in občudovanja iz vsega sveta, njegovi privrženci pa tudi danes polagajo bele vrtnice pred glavnim butikom Chanela v Parizu.

V zadnjih tednih je bil po poročanju medijev krhkega zdravja in je zato januarja izpustil dve Chanelovi modni reviji. Po poročanju francoske modne revije Closer so ga zaradi poslabšanja zdravja v ponedeljek zvečer prepeljali v neimenovano pariško bolnišnico. Novico o smrti oblikovalca so iz bolnišnice sporočili v torek dopoldne, vzrok smrti pa še ni znan.

Na položaju kreativnega direktorja v Chanelu ga je že nasledila njegova dolgoletna tesna sodelavka Virginie Viard, ki bo zadnji dan pariškega tedna mode 5. marca predstavila njegovo jesensko-zimsko pret-a-porter kolekcijo Chanela za leti 2019-2020.