Banka se je pred sodnim procesom pogajala za poravnavo, a s tožilci ni našla skupnega jezika o višini kazni. Sedaj obsodilno sodbo zavrača, saj med drugim trdi, da tega, da nekatere francoske stranke niso prijavile premoženja v Švici, ni vedela, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodišče je sledilo zahtevam tožilstva, ki je trdilo, da je banka izvajala dvomljive bančne prakse in davčne goljufije. Proces se je začel lansko jesen po sedem let trajajočih preiskavah. Te so se začele na pobudo nekdanjega uslužbenca banke, ki je razkril, da naj bi banka vzpostavila sistem dvojnih računov, da bi prikrila prelivanje denarja v Švico med letoma 2004 in 2012.

Uslužbenci banke naj bi francoske stranke, od bogatih poslovnežev do športnih zvezd, med sprejemi, turnirji v golfu ali koncerti nagovarjali, naj svoj denar skrijejo v Švici. Po ocenah preiskovalcev naj bi okoli 3700 strankam s tem omogočili za več kot 10 milijard evrov davčnih utaj.

Sodišče je zato dosodilo, da morajo UBS in soobtoženi francoski državi plačati odškodnino v višini 800 milijonov evrov. To je znatno manj od zneska v višini 1,6 milijarde evrov, ki so ga zahtevali tožilci.