Tridesetletnemu Kraševcu Borisu M., ki je lansko jesen vse, od policije do predsednika vlade, obvestil, da namerava zastrupiti pitno vodo in umoriti pomembne državne funkcionarje, je specializirano državno tožilstvo očitalo kaznivo dejanje terorizma. Koprsko sodišče mu je danes izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu. Po mnenju izvedenca psihiatrične stroke je bil namreč med pošiljanjem groženj neprišteven.

Kraševec se zdravi zaradi hude duševne bolezni in je bil zaradi tega tudi že večkrat hospitaliziran. Po mnenju izvedenca je bilo malo verjetnosti, da bi grožnje uresničil, bi pa lahko ob poslabšanju stanja ali opustitvi zdravljenja nekatera neprilagojena ravnanja res izpeljal. Na sojenje je čakal v priporu na oddelku za forenzično psihiatrijo mariborskega kliničnega centra, kamor se zdaj tudi vrača. Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je danes v zaključnih besedah na sodišču zatrdil, da bo ukinil naslov svoje elektronske pošte in tako ne bo več mogel s svojimi pismi obremenjevati državnih ustanov.

102 dneva časa

Boris M. je nase opozoril lanskega septembra, ko je na številne naslove, od predsednika vlade, policije, ministrstev, Sove do tožilstva in drugih uradnih ustanov, poslal elektronska sporočila in napovedal, da bo s klorom zastrupil pitno vodo na Krasu, če odgovorni ne bodo ugodili njegovim zahtevam. Dal jim je 102 dneva časa, da uredijo ustrezno varovanje vodovodov, v nasprotnem primeru je nameraval 103. dan zastrupiti vodo, naslednji dan pa bi sledili umori najvišjih predstavnikov države. Na spletnem portalu youtube je pred tem objavil tudi posnetek, kako vdira v območje enega od vodohranov na Krasu. Če bi svoje namere uresničil, bi bilo ogroženih najmanj 23.000 ljudi.

Po poročanju Primorskih novic je Kraševec v zagovoru pred sodiščem povedal, da njegove grožnje niso bile resne in da je želel le opozoriti na pomanjkljivo varnost tako pomembne infrastrukture, kakor so javni vodovodi. Želel da je le zaščititi obrambne interese Slovenije, da pa nikoli ne bi ogrozil varnosti ljudi. Povedal je, da so bile grožnje izmišljene, zavajajoče in neresnične. Za njihovo uresničitev bi namreč potreboval 30 ton klora, zanj pa 300.000 evrov in več kamionov za razvoz. Policisti v hišni preiskavi pri njem niso našli nobenih nevarnih snovi.

Zastrupitev bi bila možna

Med sojenjem je sodnica zaslišala tudi nekdanjega direktorja Kraških vodovodov Petra Fabianija. Ta je potrdil, da bi bilo mogoče »brez nadaljnjega« vodo v vodovodu res zastrupiti. Pojasnil je, da so vodohrani varovani na različne načine. Nekateri so obdani z ograjo, zagotovljen je videonadzor, pri drugih pa ni niti ograje, kar je odvisno tudi od tega, kdaj so bili objekti zgrajeni. Ob tem pa se je vprašal, kako je mogoče, da nekdo sploh pomisli na zastrupitev vode.