Komisija trem Macronovim svetovalcem, med njimi je tudi šef njegovega urada Patrick Strzoda, očita, da so dajali protislovne izjave glede škandala, ki ga je julija lani sprožila objava videa, v katerem Benalla pretepa protestnike.

Afera Benalla je precej načela Macronov ugled. Njegovi nasprotniki predsedniški palači očitajo, da je zadevo poskušala pomesti pod preprogo.

Senatna komisija je ob predstavitvi rezultatov svoje preiskave sporočila, da je naletela na velike napake pri obravnavanju tega primera, ki je po njenem mnenju vplival na predsednikovo varnost in nacionalne interese.

Komisija je izpostavila šefa Macronovega urada Patricka Strzodo, sekretarja predsednikovega urada Alexisa Kohlerja in vodjo varnosti Lionela Lavergna, ki naj bi med svojim pričanjem zamolčali pomembne informacije.

»Več pomočnikov predsednika republike je razkrilo številne opustitve, nedoslednosti in protislovja,« v poročilu piše komisija, ki je v šestih mesecih zaslišala 40 oseb.

Benalla je sicer od torka znova v priporu, ker je kršil pogoje varščine. Proti njemu poteka preiskava, ker se je lani med prvomajskimi protesti s policijsko čelado na glavi znašal nad protestniki. Prav tako proti njemu poteka preiskava, ker je uporabljal diplomatska potna lista tudi po tistem, ko je ostal brez službe v predsedniški palači.

Benalla je začel delati kot Macronov telesni stražar med njegovo kampanjo pred predsedniškimi volitvami leta 2016, po njegovi zmagi na volitvah maja 2017 pa je zasedel visok položaj v predsedniški palači.