Medtem ko je 45-letna Smiljana Srnec zaradi suma umora mlajše sestre pred skoraj dvema desetletjema danes popoldne prestajala prve ure v preiskovalnem zaporu v Varaždinu, so se na pokopališču Palovec pri Čakovcu v Medžimurju poslovili od posmrtnih ostankov njene žrtve, 23-letne Jasmine Dominić. Truplo nesrečnega dekleta so našli v zamrzovalniku hiše družine Srnec v Palovcu prejšnjo soboto, kar je pokazalo srhljivo naravo enega najstrašnejših zločinov v mirnodobski Hrvaški.

Srnčevo so osumili, da je umorila sestro leta 2000 ali 2001. Umorjeno dekle so namreč nazadnje videli leta 2000, da jo pogrešajo, je policiji njena mati prijavila šele leta 2005. Patologi so ugotovili, da je žrtev umrla zaradi več udarcev v sprednji del glave, verjetno s kosom lesa, a več uradnih podatkov ni bilo slišati. Glede na ohranjenost trupla se zdi, da je bilo ves čas zamrznjeno v skrinji pod stopnicami v pritličju hiše, v kateri je osumljenka umora živela z družino. Po obdukciji niso uradno potrdili niti tega, da gre za pogrešano dekle, čeprav je bila že v torek objavljena osmrtnica za 23-letno Jasmino Dominić.

Visoka stopnja kriminalne volje

Pričakovati je, da bo tožilstvo podrobneje opisalo zločin, ko bodo objavili obtožnico proti Smiljani Srnec, ki je od danes v enomesečnem priporu v Varaždinu. Pripor so odredili zaradi nevarnosti, da bi vplivala na priče in ponovila kaznivo dejanje, saj je pokazala »izrazito visoko stopnjo kriminalne volje, vztrajnosti in brezčutnosti«, je novinarjem po odločitvi preiskovalne sodnice v Varaždinu povedal tiskovni predstavnik sodišča Igor Pavlic.

Spomnil je tudi, da je bila Smiljana Srnec pred nekaj leti pravnomočno obsojena zaradi lažne prijave policiji, češ da so jo oropali za domnevno 500 kun (68 evrov). Na koncu se je izkazalo, da je denar sama porabila, domnevno za igre na srečo. Hazard je kot enega od možnih motivov nezaslišanega zločina, ki je šokiral hrvaško javnost, omenil tudi znani zagrebški psihiater Ante Bagarić v pogovoru za televizijo N1. Prepričan je, da je obstajal velik problem v družini, ki je lahko sprožil tovrstni smrtonosni napad. Kot je dejal, so zasvojenci z igrami na srečo zmožni tudi brutalnih zločinov. Obenem je ocenil, da gre za nenavaden umor, saj ni imel »ženskega podpisa«. Po njegovih zdravniških izkušnjah namreč ženske po navadi pri umorih uporabljajo nož, medtem ko so moški bolj naklonjeni udarjanju s predmeti v glavo žrtve. Meni, da je imel umor tudi spolne konotacije, glede na to, da naj bi truplo našli golo. Da je motiv lahko tudi spor med sestrama zaradi moškega, je prav tako mogoče samo ugibati.

Sestra vedno boljša od nje

Domnevno je bil vzrok za umor nevoščljivost starejše sestre, ki ni končala niti srednje šole, medtem ko je mlajša študirala v Zagrebu, kar naj bi ji odpiralo bolj rožnato prihodnost. Obenem naj bi Jasmina uživala večjo pozornost prijateljev in sosedov, a tudi staršev, ki so delali v tujini, mati v Nemčiji, pokojni oče pa v Sloveniji. »Ona je imela vse, jaz pa nič. Njej so dali vse, meni pa nič,« naj bi kazala ljubosumje Smiljana Srnec v neformalnih pogovorih s policisti, potem ko so jo pridržali, je poročal Jutarnji list. Časnik dodaja, da naj bi policistom tudi priznala umor sestre, preden so jo uradno zaslišali v spremstvu njenega odvetnika, kar je odvetnik zanikal.

Grozljivi zločin odpira tudi vprašanja, ali so svojci Smiljane in Jasmine vedeli za skrivnost, ki je na plano prišla po skoraj 20 letih. Člani družine so v pogovorih s policisti vztrajali, da naj bi bila Jasmina v tujini. Truplo naj bi sicer v soboto našel zaročenec najstarejše hčerke Smiljane Srnec, ko je nameraval premakniti zamrzovalnik, da bi uredili ta del hiše, čemur je osumljenka večkrat nasprotovala. Srnčeva naj bi takrat šla po nakupih in z mlajšima hčerama k verouku.

Policija je po prijetju Srnčeve potrdila, da so na podlagi prijave o pogrešanem dekletu leta 2005 pregledali družinsko hišo, niso pa imeli naloga sodišča za podroben pregled. Smiljana Srnec je bila takrat tudi na poligrafskih zaslišanjih na policiji, a ni bilo dokazov, da bi jo že takrat osumili, so pojasnili. Znova so jo imeli za glavno osumljenko po njeni prijavi lažnega ropa, na koncu so eno izmed največjih hrvaških kriminalističnih ugank rešili šele, ko so nenadoma našli ostanke žrtve v zamrzovalniku.