Kot je danes objavil državni statistični urad, je bilo januarja izdanih 643 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je dva odstotka več kot decembra. Od tega je bilo izdanih 298 dovoljenj za stanovanjske stavbe, kar je devet odstotkov več, in 345 dovoljenj za nestanovanjske stavbe, kar je tri odstotke manj kot mesec prej.

Celotna površina vseh načrtovanih stavb bo merila okoli 149.000 kvadratnih metrov, kar je 19 odstotkov manj kot decembra. Površina stanovanjskih stavb bo manjša za 28 odstotkov, površina nestanovanjskih stavb pa za sedem odstotkov. »Površina prvih bo toliko manjša predvsem zaradi tega, ker so bile v decembru 2018 načrtovane večje tri- in večstanovanjske stavbe, v januarju 2019 pa predvsem dvostanovanjske stavbe,« pravijo na statističnem uradu. Od gradbenih dovoljenj, izdanih v januarju, jih je bilo 97 odstotkov za novogradnje, tri odstotke pa za spremembo namembnosti. Predvidena je gradnja 357 stanovanj, kar je 22 odstotkov manj kot decembra. V enostanovanjskih stavbah je načrtovanih 266 stanovanj, to je šest odstotkov več kot decembra, v večstanovanjskih stavbah pa 90 stanovanj, kar je za več kot polovico manj kot decembra.

Manj stanovanj kot decembra je bilo načrtovanih predvsem v tri- in večstanovanjskih stavbah, in sicer jih je bilo januarja 38, decembra pa 194. V dvostanovanjskih stavbah je bilo načrtovanih 52 stanovanj (v decembru 12). Eno stanovanje je bilo načrtovano v nestanovanjski stavbi.

Z izdajo gradbenih dovoljenj v januarju je bilo predvidenih za 20 odstotkov manj novih stanovanj, površina teh stanovanj pa naj bi bila za en odstotek manjša od tistih, ki so bila načrtovana v decembru. Največ stanovanj je predvidenih v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 110 ali 31 odstotkov vseh. Sledita podravska s 73 stanovanji in gorenjska regija z 39 stanovanji. Najmanj stanovanj je načrtovanih v zasavski regiji, dve stanovanji.