Uresničevanje nacionalnih projektov, osredotočenih na običajnega človeka tako v gospodarstvu kot socialni politiki, je bilo osrednje sporočilo letošnjega nagovora ruskega predsednika Vladimirja Putina poslancem dume in sveta federacij ter guvernerjem republik in drugim visokim političnim predstavnikom v državi. To je na eni strani zahtevala njegova precej okrnjena priljubljenost med sodržavljani zaradi kopičenja težav v njihovem vsakdanjem življenju, na drugi pa verjetno ni želel še dodatno pogrevati vročice v mednarodnih odnosih, kot je to storil pred letom dni, ko je svet šokiral s predstavitvijo najsodobnejše ruske oborožitve. Tokrat je ocenil, da so mednarodni odnosi do te mere načeti, da ne potrebujejo dodatnega zaostrovanja. Glede razvoja oborožitve pa je dejal, da poteka po načrtih in da bodo kmalu splavili prvo brezpilotno jedrsko podmornico z osnovno nalogo dostave termonuklearnih bojnih konic na obalo sovražnikov ter končali razvoj rakete, ki devetkrat presega hitrost zvoka.

O orožju je govoril tudi v povezavi s pošiljanjem dvostranskega sporazuma z ZDA o jedrskih raketah srednjega dosega na smetišče zgodovine. Pokazal je razumevanje za ameriške pomisleke do sporazuma, ker sta z njim omejena le Moskva in Washington, ne pa tudi druge države, ki razvijajo raketno oborožitev. Ni mu pa jasno, zakaj so si ZDA za enostranski izstop iz sporazuma izmislile, da ga krši Rusija. Če bo izstop privedel tudi do ameriškega nameščanja raket v Evropi, pa bo Rusija prisiljena namestiti orožje, ki ne bo odvračalo samo neposredno nevarnost, ampak bo usmerjeno tudi proti centrom, kjer se o nameščanju raket odloča, torej tudi v ZDA.

V svojem zunanjepolitičnem traktatu je dejal, da so sedanji ruski odnosi s Kitajsko eden najpomembnejših stabilizacijskih dejavnikov v svetu in da bo morala Evropska unija najti pot za izboljšanje odnosov z Moskvo, saj trenutno deluje v nasprotju z interesi svojih prebivalcev in gospodarstvenikov. Namig, naj si izven Rusije sami izračunajo, kako hitro jih lahko dosežejo nove ruske hipersonične rakete, pa ni izzvenel samo kot opozorilo.

Poudarek notranjim problemom

Za domačo javnost je bil pomembnejši glavni del Putinovega nastopa, v katerem je govoril o o reševanju demografskih problemov z izdatno podporo družinam z več otroki, o izboljšanju položaja upokojencev in invalidov ter o zagotavljanju zdravstvenih storitev tudi v najbolj odmaknjenih delih države do konca prihodnjega leta. Putin je obljubil posodobitev prometne in komunikacijske infrastrukture, postavil zahtevo po vsaj triodstotni gospodarski rasti ter navzočim zabičal, da morajo poskrbeti, da bodo ljudje že letos občutili, da jim gre na bolje. Če se politikom zdi naloga pretežka ali preodgovorna, pa jim je svetoval, naj se umaknejo s položaja. Nagovor je ruski predsednik sklenil z motom, da je »Rusija bila in bo suverena in neodvisna država« ter da »takšna bo, ali pa je ne bo«.