Projekt Interaktivni turizem za vse je odgovor na smernice o razvoju dostopnega turizem v Evropi, so sporočili projektni partnerji. Med drugim želijo povečati dostopnost za osebe s posebnimi potrebami. »Z novimi tehnologijami bomo s pomočjo virtualne resničnosti in sodobne avdio opreme ter opreme za prilagoditev slepim in slabovidnim tem osebam omogočili ogled naravnih in kulturnih znamenitosti, do katerih sicer ne bi mogli dostopati,« so zapisali v sporočilu za javnost.

»Nove tehnologije za prikaz virtualne resničnosti omogočajo vsem ljudem, tudi predstavnikom različnih ranljivih skupin, da spoznajo in doživijo naravno in kulturno dediščino, ki bi jim bila brez te tehnologije popolnoma nedostopna,« je izpostavila direktorica Zavoda Ars Viva, pobudnika za pripravo projekta, Urša Telič Miler.

Omogočen bo tudi dostop do izginjajoče oz. zavarovane kulturne in naravne dediščine. S pomočjo novih tehnologij in virtualne resničnosti bo le-ta zabeležena ali poustvarjena, omogočen bo celovitejši ogled te dediščine, hkrati bo ta ohranjena za bodoče generacije.

Slovenijo bodo prikazali virtualno

Konkretneje bodo denimo z uporabo očal za prikaz virtualne resničnosti in 360-stopinjskimi video posnetki obiskovalcem približali goro Snežnik. S pomočjo virtualne resničnosti bodo obiskovalci obiskali Veliko jamo v Paradani, na presihajoča Pivška jezera bodo pogledali skozi oči beloglavega jastreba na njegovi selitveni poti, spoznali bodo rokodelske spretnosti in veščine na Ribniškem, v Ljubnem ob Savinji se bodo vkrcali na flos in se prepustili toku reke, v Trbovljah pa bodo pripravili virtualni sprehod po rudniku, so še zapisali.