Kot je pojasnil slovenskim novinarjem v Bruslju, so glede Poljske zaznali napredek pri doseganju kriterijev pravne države, a manjka še nekaj korakov, da se zadeve uresničijo. Slovenija je na zasedanju po besedah Božiča poudarila, da je spoštovanje pravne države ključno za delovanje EU. Kot je dodal Božič, je treba spoštovati tudi druge vrednote, pravna država pa zagotavlja uspeh EU. Poudaril je, da je pomembno, da pridemo do rešitev z dialogom. Dejal je še, da danes niso opredelili konkretnih korakov, kako naprej.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra 2017 pozvala k uporabi 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici temeljnih evropskih vrednot. Evropski parlament je k uporabi tega člena v primeru Madžarske pozval septembra lani. Božič je dejal, da je Madžarska danes predstavila svoja izhodišča. V razpravi, ki je sledila, pa so po njegovih besedah izpostavili, da je vladavina prava tisti standard, ki ga je treba spoštovati. Ministri so znova razpravljali tudi o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021-2027, vendar niti pri tej temi danes ni bilo premikov. Kot je pojasnil Božič, so razpravljali o osnovnih elementih, rekli, da je čas za določitev pogajalskega okvira in da se skrči nabor tem. »Potem se lahko začnemo pogovarjati o številkah.«

Je pa Božiča pozitivno presenetilo, da velika večina zagovarja sprejetje proračuna do oktobra. »Po mojem je to realnost, ki jo moramo sprejeti in s tem pokazati enotnost EU, začeti postopek z ali brez Združenega kraljestva, nadaljevati reforme in predvsem gledati v prihodnost Evrope,« je menil. Kot je dodal, imajo države različne poglede na to, ali bi več sredstev namenili za kohezijo, za razvoj ali za mlade. Kot je poudaril, je treba tistim, ki odločajo, dati jasne okvire, jasne kriterije, da se odločijo, v katero smer bo šla Evropa.