Morda pa vseeno samo še pripomba v zvezi s Sovjetsko zvezo: ZDA so jo najprej nameravale žrtvovati zaradi lastnih interesov, ko pa Nemcem ni uspelo zasesti Moskve, se je interes v trenutku spremenil. In dejstvo je, da bi bil tok druge svetovne vojne brez nadčloveškega odpora SZ bistveno drugačen. Vaše vračanje v Stalinove predvojne grdobije je samo zamegljevanje bistva, ki ga predstavlja današnji državni terorizem ZDA.

Rad pa bi vam omenil dejstvo, ki ga nočete priznati (kar je za Slovenca žalostno), da so bile partizanske enote Jugoslavije priznani del protihitlerjevske koalicije in da so Slovenijo osvobodile samo Titove partizanske enote; nobenih zaveznikov ni bilo na našem ozemlju, razen predstavnikov zavezniških misij in pilotov ter članov posadk zavezniških letal, ki so jih reševali samo partizani, druga stran pa je poskrbela, da so se piloti znašli v nemških rokah. Enako bi ti v primeru zmage nacizma »poskrbeli« tudi za vse, ki so se zavojevalcem uprli.

In ker so vam ZDA tak vzor, seveda ne omenjate njihove vloge pri padcu in umoru zakonito izvoljenega čilskega predsednika Allendeja, da omenim samo enega od mnogih zločinov državnega terorizma, ki ga izvajajo ZDA. Tudi ne omenjate Palestincev in ukradene države ter neštetih otrok, ki trpijo zaradi izraelske politike, podprte od ZDA. Ne pozabite, da je vojska ZDA po koncu druge svetovne vojne neposredno sodelovala v triindvajsetih (23!) vojnah. Zgolj Nato ima proračun 900 milijard dolarjev, Rusija okrog 65, skupaj s Kitajsko pa blizu 200 milijard. Kdo torej koga ogroža?

Pozabljate tudi, da so se zavezniki v Potsdamu dogovorili, kako bodo delili Evropo, in da so takrat sklenili, da vsem zmagovitim silam vrnejo njihove izdajalce in kolaborante, brez sklicevanja na človekove pravice in demokracijo.

Venezuela, ki je bila povod za moje razmišljanje, ki vam ni všeč, je samo najnovejša žrtev na seznamu ZDA, ki jih vodijo samo interesi dobička in nikakršna človekoljubnost, na katero se sklicujeta tako ameriški predsednik Trump kot tudi naš zunanji minister Miro Cerar

In za konec, še enkrat: ja, Slovenci smo/so se osvobodili sami, pa če vam je to še tako težko priznati.

Srečo Knafelc, Krvava Peč