Šestintrideset dni bo v četrtek še preostalo do načrtovanega izstopa Velike Britanije iz Evropske unije. Dober mesec dni pred brexitom pa še ni jasno, kako se bo Velika Britanija poslovila iz integracije, katere članica je bila 46 let. Zdi se, da ob pomanjkanju alternativ trenutno obstaja zgolj možnost trdega brexita, torej izstopa brez ratificiranega ločitvenega dogovora, ali pa odlog izstopa za največ dva meseca, do evropskih volitev. V takšnih okoliščinah se ministri britanske premierke Therese May podajajo na turnejo po evropskih državah, da bi vendarle zmehčali stališča članic EU, naj dopustijo spremembe v brexitskem dogovoru. Po naših informacijah poskušajo prestolnice prepričati, naj dovolijo bolj točno zapisano časovno omejitev irskega varovala v brexitskem dogovoru oziroma naj dodajo možnost, da bi Velika Britanija od irskega varovala lahko odstopila.

Kratek postanek v Ljubljani

Na turneji po evropskih prestolnicah je tudi britanski zunanji minister Jeremy Hunt, ki bo v četrtek prispel na nekajurni popoldanski obisk v Slovenijo. Že na ponedeljkovem srečanju z ministri Irske, Belgije, Portugalske, Finske, Španije in Švedske ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju je Hunt zagotavljal, da bi britanski parlament podprl spremenjeni brexitski dogovor, hkrati pa je poudarjal, da je Velika Britanija povsem zavezana ohranitvi severnoirskega mirovnega procesa. Prav ta bo po mnenju številnih politikov ogrožen, če bi prišlo do trdega brexita, Irska in Evropska unija pa želita na vsak način preprečiti ponovno sektaško nasilje na irskem otoku.

Hunt se bo v Sloveniji sešel z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, na kratko pa tudi s premierjem Marjanom Šarcem. Njegovi poskusi lobiranja naj ne bi naleteli na plodna tla. Po naših informacijah Hunt na pogovorih namreč ne bo slišal drugačnega stališča kot v drugih državah članicah: vnovična pogajanja o ločitvenem dogovoru ne pridejo v poštev.

Pahor prihodnji teden h kraljici

S tem pa slovensko-britanskih dvostranskih srečanj še ni konec. Prihodnji teden, ko bo morala britanska premierka Theresa May parlamentu ponovno poročati o napredku v pogajanjih z EU o breixtu, se bo v Veliki Britaniji mudil slovenski predsednik Borut Pahor. Vrhunec tridnevnega obiska bo avdienca pri kraljici Elizabeti II., srečal se bo tudi s Huntom, s predsednikom parlamenta Johnom Bercowom, imel kosilo s poslanci in lordi, sešel pa se bo tudi s Slovenci, ki živijo v Britaniji. Ali bo možno tudi srečanje z Mayevo, še ni jasno. Obisk bo priložnost preučiti, kakšno bo nadaljnje sodelovanje med državama po brexitu, pojasnjujejo v uradu predsednika republike.