Urejanje razmer v zdravstvu je tudi za koalicijo Marjana Šarca vroč kostanj in verjetno ena bolj težavnih nalog, pričakovanja na tem področju izpostavljajo v večini strank. Minister za zdravje Samo Fakin je napovedal nekatere ukrepe, zlasti organizacijske narave, konkretnih predlogov zakonov pa koalicijski partnerji naj še ne bi imeli na mizi. Pereče vprašanje je gotovo skrajševanje čakalnih vrst.

Ena od tem koalicijskih partnerjev na posvetu na Brdu pri Kranju bodo po pričakovanjih ukrepi na področju davkov. Minister za finance Andrej Bertoncelj že več časa napoveduje sveženj devetih ukrepov za davčno prestrukturiranje, ki naj bi na eni strani vseboval dohodninsko razbremenitev, na drugi strani pa nekoliko višjo obdavčitev kapitala. Podrobnosti ukrepov pa za zdaj še niso znane. Pričakovati je tudi razpravo o večjih infrastrukturnih projektih, med drugim o drugem tiru ter morda o izgradnji tretje razvojne osi in druge cevi karavanškega predora.

Tudi razprava o javnem in zasebnem šolstvu utegne biti pestra. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo namreč pripravlja zakonodajne spremembe, s katerimi bi uresničili ustavno odločbo glede financiranja zasebnih osnovnih šol. V katero smer gredo spremembe, za katere mu je dala mandat koalicija, konkretno še ni želel razkriti.