Na fotografijah s pokopališča v vasi Quatzenheim v bližini meje z Nemčijo so grobovi, na katerih so z modro barvo narisane svastike. Na enem od grobov so vandali zapisali tudi ime separatistične skupine Alzacijski črni volkovi, ki je bila pred desetletji povezana z neonacisti.

Predstavnik lokalnih varnostnih oblasti Jean-Luc Marx je strogo obsodil to antisemitsko dejanje in izrazil sožalje judovski skupnosti. Macron si je danes ogledal prizorišče vandalizma, kasneje pa bo v Parizu obiskal spomenik posvečen holokavstu, je v izjavi za radio RTL napovedal notranji minister Christophe Castaner.

V Parizu in drugih francoskih mestih bodo danes sicer potekali shodi, na kateri bodo protestirali proti porastu antisemitizma. Politiki z vseh strani so pozvali k čimbolj številčni udeležbi. Francoska policija je lani zabeležila 74-odstotni porast v prijavljenih primerih antisemitizma. V Franciji sicer živi največji delež Judov v Evropi.

Izraelski minister za priseljevanje Joav Galant je danes po vandalizmu pozval francoske Judje, naj se vrnejo domov v Izrael. »Močno obsojam antisemitizem v Franciji in pozivam vse Jude, pridite domov, priselite se v Izrael,« je dejal.

Po podatkih izraelskega ministrstva se je lani iz Francije v Izrael preselilo 2679 Judov.