Raziskovalci s kitajske akademije za vesoljsko tehnologijo so mnenja, da lahko sončna elektrarna v vesolju izpolni obljubo o proizvajanju še »neizčrpanega vira čiste energije za ljudi«. Električni avtomobili bi se tako polnili na kateremkoli mestu in ob kateremkoli času. Z energijo bi bili preskrbljeni 99 odstotkov časa, njena moč pa bi bila šestkrat bolj intenzivna od moči sončnih elektrarn na zemlji.

Znanstveniki želijo med letoma 2021 in 2025 zgraditi majhno sončno elektrarno, ki bi bila postavljena v stratosfero za proizvajanje elektrike. Naslednji korak pa naj bi bila megavatna raven vesoljske sončne elektrarne, ki naj bi bila predvidena za leto 2030.

Li Ming, podpredsednik kitajske akademije za vesoljsko tehnologijo, je povedal, da pričakujejo, da bo Kitajska prva država, ki bo zgradila vesoljsko sončno elektrarno s praktično vrednostjo.

Teža elektrarne predstavlja oviro

Ming je dodal, da bo pri doseganju cilja potrebno premagati več ovir. Med njimi je tudi teža elektrarne, ki naj bi tehtala predvidoma 1000 ton, kar je precej več od Mednarodne vesoljske postaje, ki tehta 400 ton, zato bo izstrelitev v vesolje velik izziv.

Raziskovalci trenutno preučujejo, ali bi se lahko težavi s težo izognili, če bi elektrarno za vesolje zgradili s pomočjo robotov in tehnologije 3D tiskanja.

Prednost za reševanje onesnaževanja

Sončna energija bi bila pretvorjena v elektriko, mikrovalovni ali laserski žarek pa bi prenesel energijo na zemljo.

Raziskovalci se strinjajo, da morata biti pred tem preučena varnost dolgoročnega mikrovalovnega sevanja vesoljske elektrarne na atmosfero in zemeljsko ekologijo.

Poleg premagovanja težav onesnaževanja s fosilnimi gorivi po svetu, bi lahko sončna elektrarna pomagala zagotoviti oskrbo z energijo, je zapisano v poročilu, ki so ga objavili na kitajski akademiji za vesoljsko tehnologijo.