Glede odnosov med državama je Orban ocenil, da obe zagovarjata podobna stališča v mednarodnih organizacijah. Pri tem se je Netanjahu zahvalil Madžarski za podporo, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

V Izraelu bi moral sicer v ponedeljek in danes potekati vrh višegrajske četverice, a so ga odpovedali, potem ko je Poljska zaradi spornih izraelskih izjav o holokavstu odpovedala udeležbo na vrhu. Premierji Slovaške, Češke in Madžarske pa so se tja vseeno odpravili na dvostranska srečanja. Orban je danes glede bojkota Poljske izrazil upanje, da bosta državi z neposrednimi pogovori uspeli rešiti spor in da bodo lahko vrh nadoknadili ob drugi priložnosti.

Zadnji spor med Izraelom in Poljsko je sicer izbruhnil že pretekli teden, ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu po poročanju izraelskih medijev povedal, da so »Poljaki sodelovali z Nemci« pri holokavstu. Zaostril pa se je, ko je to ponovil novi izraelski zunanji minister Izrael Kac. Poljska je danes od izraelskih oblasti zahtevala opravičilo za izjave.

Z medijsko kampanjo proti Sorosu in Junckerju

Madžarska je danes začela izvajati novo medijsko kampanjo proti priseljevanju, uperjena pa je proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in tudi predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, ki da podpirata nezakonite migracije. V Bruslju so tovrstne obtožbe Budimpešte že ostro zavrnili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarska vlada pod vodstvom Viktorja Orbana je medijsko kampanjo, ki bo plačana iz davkoplačevalskega denarja, napovedala tudi na svoji strani na Facebooku. Med drugim bodo objavili tudi plakate s slikama Sorosa in smehljajočega se Junckerja, na plakatih pa je napis: »Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj«. »Hočejo uvesti obvezno kvoto za sprejem priseljencev, oslabiti pravice držav članic glede obrambe meja, želijo pospešiti priseljevanje z migrantskimi vizumi,« še navajajo.

V Bruslju so se na omenjene plakate že odzvali z ogorčenjem. »Ta kampanja madžarske vlade je v nasprotju z zdravim razumom. Šokantno je, da je taka nora teorija zarote prišla v taki meri v normalni diskurz. Ni res, da EU spodkopava varovanje nacionalnih meja, nasprotno,« je poudaril govorec Evropske komisije Margaritis Schinas. »Ne obstajajo nobeni načrti za humanitarne vizume. Države članice se same odločajo glede legalnega priseljevanja,« je še dejal in dodal, da si »Madžari zaslužijo dejstva, ne izmišljotin«.