Med poklici še vedno z naskokom najbolj zaupamo gasilcem, sledijo medicinske sestre, znanstveniki, mali podjetniki in zdravniki, najmanj zaupanja vredni pa so politiki na splošno, ministri, duhovniki, državni uradniki in sindikalisti, piše v novi številki Nedeljskega dnevnika novinarka Tatjana Pihlar. Med institucijami najviše kotirajo mala slovenska podjetja, podjetja, v katerih smo zaposleni, policija, vojska in velika slovenska podjetja, dno lestvice pa tradicionalno zasedajo opozicijske politične stranke, državni zbor, vladne stranke, cerkev in vlada. Od leta 2012 je zaupanje najbolj poniknilo medijem (kar za 19 odstotnih točk), saj je le pet institucij, katerih ugled je še bolj uboren. Precej so nazadovali tudi zdravstvo, šolstvo, velika tuja podjetja in opozicijske politične stranke, največji vzpon na lestvici pa so doživeli župani, velika slovenska podjetja, banke, sodstvo in sodniki.

Za pojasnilo, s čim so se našteti prikupili ali zamerili sodelujočim v spletni anketi, smo zaprosili analitika Andraža Zorka iz družbe Valicon. Župani so med 24 institucijami, kolikor so jih valikonovci ponudili v oceno vprašanim, sicer šele na 13. mestu, a so si v primerjavi z vstajniškim letom 2012 ugled izboljšali za kar 44 odstotnih točk. Zorko to pripisuje novembrskim lokalnim volitvam, zaradi katerih so mediji županom namenjali precejšnjo pozornost. Da se zdi institut župana pomemben tudi volivcem, pa kaže to, da jih je na zadnje volitve prišlo kar 100.000 več kot na tiste štiri leta poprej.

Valiconovo Ogledalo Slovenije 2012–2018 tudi kaže, da se politiki (z izjemo že omenjenih županov in predsednika republike) nikakor ne morejo odlepiti z dna lestvice zaupanja. Zorko meni, da je to posledica dolgoletnega grajenja nezaupanja do politikov v medijih, ki o njih povečini poročajo negativno. To se medijem očitno vrača kot bumerang, saj so si v šestih letih že tako negativno zaupanje javnosti še dodatno poslabšali.

V Sloveniji se z ugledom niti približno ne morejo pohvaliti niti duhovniki. Zakaj? »Ker bežijo od problemov v lastnih vrstah in niso naredili nič, da bi bilo v tem pogledu drugače. Ni denimo pravega odziva na pedofilske škandale,« odgovarja Andraž Zorko. Na vprašanje, kaj lahko gasilce sklesti z vrha lestvice priljubljenosti, pa odvrne: »Nič! Njih pa res ne. Med njimi in medicinskimi sestrami na drugem mestu je razlika kar 17 odstotnih točk. Gasilci so največja uniformirana enota v Sloveniji, ki šteje približno 133.000 članov. Že od nekdaj imajo pri nas posebno mesto. So zaščitniki. Nihče si ne želi imeti požara. Nihče jih ne more premagati. Zaupa jim več kot 90 odstotkov ljudi.«

Televizijci iščejo novega Bobovnika

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako televizijci za zdaj neuspešno iščejo novega Slavka Bobovnika, kakšne frustracije lahko doletijo otroke v šoli, kakšne spomine ima na mlada alpinistična leta Rado Kočevar, kako priljubljen je v ZDA košarkar Luka Dončić – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.