Direktor in poveljnik novomeškega gasilsko-reševalnega centra Gregor Blažič, ki je ocenil, da je šlo za obsežen požar, je za STA povedal, da bo stanje na požarišču ponoči spremljala požarna straža. Z novomeške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da je zagorelo v delu šole Centra biotehnike in turizma, kjer je zagorel gradbeni stroj. Požar, ki se je razširil po zgradbi oz. na površini tisoč kvadratnih metrov, so omejili in pogasili novomeški poklicni in prostovoljni gasilci društev Ždinja vas, Otočec, Stopiče in Šmihel.

Ogenj je zajel notranje prostore, v njih skladiščeno večjo količino goriva ter plinske jeklenke, ki so jih gasilci ohladili in odstranili. Na požarišču poteka še odstranjevanje pločevinaste kritine in gašenje posameznih žarišč. Na kraju so bili preventivno prisotni reševalci nujne medicinske pomoči, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. Po prvih podatkih bo škoda velika, poškodovanih ni bilo, so še zapisali v novomeški izpostavi.

Kot je bilo vidno na požarišču, je v požaru zgorelo tudi kombinirano vozilo, v začetku požara pa je bilo slišati dva močnejša poka. Zaposleni v šoli so za STA povedali, da so bili v obratu stroji za predelavo sadja in druga oprema, za katero je novomeška kmetijska šola v zadnjem obdobju namenila približno pol milijona evrov. Po Blažičevih besedah je sicer zagorelo tudi naftno gorivo, kar je požar še okrepilo, hkrati pa je razneslo nekaj plinskih jeklenk.