Bilesova in Đoković sta kot dobitnika nagrad nasledila teniška igralca, Švicarja Rogerja Federerja in Američanko Sereno Williams.

Bilesova si je nagrado zaslužila s tremi posamičnimi zlatimi, srebrno in bronasto medaljo ter še ekipno zlato na lanskem svetovnem prvenstvu, Đoković pa za dva osvojena turnirja za grand slam (Wimbledon, New York) in mesto prvega igralca sveta na teniški lestvici.

»Žal mi je, da me danes ni z vami. A zelo sem počaščena, da sem dobila nagrado. Upam, da bo moja nagrada navdih še številnim drugim mladim športnikom,« je v nagovoru po podelitvi dejala Američanka. Zanjo je nagrada laureus druga v karieri, prejela jo je že predlani.

Akademija laureus, v kateri je 68 članov, med njimi so tudi številni nekdanji športniki, je srbskemu teniškemu zvezdniku takšno priznanje namenila že četrtič po letih 2012, 2015 in 2016. A zato se ga ni nič manj razveselil: »Lansko leto je bilo zame neverjetno. Vrnil sem se po poškodbi, dobil Wimbledon in US Open ... tega se bom vedno spominjal.«

Francija dobila priznanje

Ekipa leta je postala nogometna reprezentanca Francije, svetovna prvakinja na lanskem SP v Rusiji. Njen selektor Didier Deschamps, ki je leta 1998 naslov osvojil že kot igralec, je bil priznanja vesel: »Biti del francoske reprezentance pomeni privilegij, da lahko Francozom prinašamo veselje. Izjemo smo ponosni, da nam je poleti uspelo združiti Francijo in ji podariti toliko veselja.«

Na prireditvi so podelili še številne druge nagrade, med drugimi tudi za življenjsko delo, tokrat jo je dobil nogometni trener Arsene Wenger, in za vrnitev leta, ta je pripadla golfistu Tigerju Woodsu.

»Rad bi se zahvalil vsem, ki so mi pomagali v karieri. Šport je nekaj izrednega, imel sem dolgo kariero, a še vedno se športa lotevam z enako strastjo,« pa je dejal francoski nogometni strateg.

Za najboljšo športnico med invalidi so izbrali slepo slovaško smučarko Henrieto Farkašovo, japonska teniška igralka Naomi Osaka je zmagala v kategoriji preboj leta, v kategoriji akcijskih športov pa deskarka Chloe Kim.

Posebno nagrado so na prireditvi namenili tudi športnemu programu Yuwa, ki v Indiji spodbuja dekleta k športnemu udejstvovanju in obenem skrbi za njihovo izobraževanje.