Svet Huaweiju po Renovem mnenju ne more obrniti hrbta zaradi napredne tehnologije, ki jo uporablja. Ustanovitelj podjetja, ki se sicer v javnosti prej ni veliko pojavljal, je bil v ospredje prisiljen stopiti v zadnjih mesecih, ko se je podjetje znašlo sredi očitkov ZDA o industrijskem vohunjenju.

ZDA si prizadevajo druge države prepričati, naj Huaweijevo tehnologijo prepovejo, med drugim je zaradi varnostnih pomislekov opremo Huaweija iz svojih bodočih omrežij 5G že izločila Avstralija. Nova Zelandija je največjemu telekomunikacijskemu operaterju preprečila uporabo Huaweijeve tehnologije pri izgradnji svojega naprednega omrežja, Češka pa ga je domnevno izločila iz 20 milijonov evrov vrednega javnega naročila za vzpostavitev davčnega portala.

»Če bodo luči na Zahodu ugasnile, bo Vzhod še vedno sijal. Amerika ne predstavlja sveta,« se je na vse večje pritiske odzval Ren.

Komentiral je tudi aretacijo hčerke in finančne direktorice Huaweija Meng Wanzhou decembra lani, pri čemer je ocenil, da je aretacija »politično motivirana«. Kitajko so aretirali na mednarodnem letališču v Vancouvru 1. decembra, ko je prestopala na letalo za Mehiko, na podlagi zapornega naloga iz New Yorka zaradi domnevne kršitve sankcij proti Iranu. »Mi temu ugovarjamo, a bomo zdaj, ko smo zakorakali na to pot, odločitev prepustili sodišču,« je Renov pogovor za BBC še povzela francoska tiskovna agencija AFP.