Fotografija je bila posneta 14. avgusta 1945, tik po objavi novice o kapitulaciji Japonske, ko se je na newyorške ulice zgrnilo na tisoče ljudi. Prizor je v objektiv ujel Alfred Eisenstaedt.

Fotografija, na kateri je poleg Mendonse še medicinska sestra Greta Zimmer Friedman, je bila objavljena v reviji Life in je postala ena najbolj znanih v tistem času. Par so sicer identificirali šele leta kasneje.

Mendonsa je dolgo trdil, da je mornar na fotografiji, vendar je bilo to potrjeno šele z uporabo tehnologije prepoznave obraza, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Nisem vedel, koga sem zgrabil, vedel sem, da je imela uniformo,« se je leta 2015 spominjal Mendonsa. Povedal je, da je bil doma na dopustu po služenju na Pacifiku in bi se moral naslednji dan vrniti na fronto, ko je prišla novica o koncu vojne.

»Na Times Squaru je bilo divje in spil sem kar nekaj pijač in videl medicinsko sestro,« je še povedal.

Spominjal se je, da so medicinske sestre na Pacifiku nanj naredile velik vtis. Ko sta se v ameriško letalonosilko USS Bunker Hill zaletela dva japonska kamikaza, je na pomoč prispela reševalna ladja. »Videl sem, kaj so tistega dne naredile medicinske sestre (...) in to mi je ostalo v glavi. Če tisto dekle ne bi imelo uniforme, ne bi tega nikoli naredil,« je pojasnil.

»Ko je bilo konec, sem šel po svoje, medicinska sestra je šla v drugo smer in nisem razmišljal o tem,« je dodal. Friedmanova, ki je bila zobozdravstvena asistentka, je umrla leta 2016 v starosti 92 let.