Monet je, kot piše nemška tiskovna agencija dpa, po smrti druge žene in najstarejšega sina, ko mu je vid vedno bolj pešal, večinoma ustvarjal na svojem vrtu v Givernyju. Svojo prvo serijo slik lokvanjev je umetnik naslikal že med letoma 1896 in 1910, le da so bile slike manjših formatov ter bistveno bolj realistične v izvedbi.

Slike so za razstavo posodili zasebni zbiratelji in muzeji iz Evrope, Azije in ZDA. Razstava bo v San Franciscu na ogled do konca maja, nato bo od sredine septembra na ogled v Umetnostnem muzeju Kimbell v mestu Fort Worth v Teksasu.

Monet se je rodil v Parizu. Mladost je preživel v Le Havru, kjer se je učil risanja. Leta 1859 se je odločil za pot slikarja. Po letu 1860 se je v Parizu družil z Manetom, Pissarojem, Renoirom in Sisleyjem. Od leta 1862 je študiral pri Charlesu Gleyru.

Velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev. Vse pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe povsem svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka.