Trump je generalom sporočil, da tvegajo svojo prihodnost in življenja, ker ne bodo našli zavetišča in izhoda, ampak bodo izgubili vse. Trump si želi mirne tranzicije oblasti, vendar pušča odprte vse opcije, kar pomeni tudi vojaško.

Trumpa je pred govorom predstavila prva dama ZDA Melania Trump v vlogi »preživele« socializma. Ameriški mediji so njen nastop pospremili s komentarjem, da se je rodila v »komunistični« Sloveniji, sama pa je poudarila, da ve, kako je biti blagoslovljen s svobodo, potem ko je živela v socializmu.

Trump je imel govor na Mednarodni univerzi Floride v Miamiju in je obsojal socializem, predsednika Venezuele Nicolasa Madura in izražal podporo Guaidoju. Vojaškim poveljnikom Venezuele, ki so še vedno na strani Madura, je pred tem grozila že tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ki je povedala, da ZDA vedo, kje po svetu imajo skupaj s svojimi družinami skrit denar.

Jug Floride je poln kubanskih priseljencev, tam pa živi tudi okrog 100.000 priseljencev iz Venezuele oziroma njihovih potomcev. »Socializem je popolnoma razdejal Venezuelo, kjer niti največje rezerve nafte na svetu niso dovolj za prižgano luč. To se nam ne bo nikoli zgodilo. Socializem obljublja blaginjo, vendar prinaša revščino,« je dejal Trump z mislijo tudi na naraščanje zahtev po večji enakopravnosti znotraj ameriške družbe.

Poleg Venezuele je Trump kritiziral tudi socializem na Kubi in v Nikaragvi ter napovedal, da bo ameriška celina kmalu prva svobodna celina v zgodovini človeštva. Po govoru je tvitnil, naj vsi člani Madurovega režima pomagajo končati nočno moro revščine, lakote in smrti.

Demokrati pravijo, da Trump govori eno dela pa drugo

Trumpovim poslušalcem so predvajali tudi video posnetek Guaidoja, ki se je zahvalil za podporo Trumpu in Floridi ter sporočil, da gre v njegovi državi za debato med demokracijo in diktaturo, za debato med življenjem in smrtjo, ter zatrdil, da gre za boj, ki je vprašanje obstoja.

Demokratski politiki Floride sicer opozarjajo, da Trump glede Venezuele poje eno, pleše pa drugo pesem. Predsednica demokratov Floride Terrie Rizzo je spomnila, da Trumpova vlada na primer redno zapira in izganja venezuelske prosilce za azil, ki bežijo pred lakoto in režimom, ki ga želi Trump odstraniti.

Maduro je Trumpov govor hitro zavrnil in sporočil, da je ameriški predsednik v Miamiju zvenel kot nacist. Na državni televiziji je zavrnil Trumpovo izdajanje ukazov venezuelski vojski. »Kdo je vrhovni poveljnik naših oboroženi sil? Donald Trump iz Miamija? Mislijo, da si lastijo Venezuelo,« je med drugim povedal Maduro.

Trump je Madura in vojaški vrh obtožil, da blokirajo dostop humanitarne pomoči lačnemu prebivalstvu, kar je res. Režim je pot pomoči preko meje v soboto iz Kolumbije blokiral s cestnimi zaporami. Maduro trdi, da v državi ni nobene humanitarne krize.

Kriza je, ljudje bežijo, inflacija je ponorela, mednarodna skupnost pa skuša pomagati tudi s koncerti. Britanski milijarder Richard Branson v petek pripravlja velik dobrodelni koncert v kolumbijskem mestu Cucuta na meji z Venezuelo. To se sedaj primerja z akcijo irskega pevca Boba Geldofa za zbiranje denarja proti lakoti v Etiopiji.

Če Venezuelci nimajo hrane, pa jim iger konec tedna ne bo manjkalo, saj je venezuelski minister za informiranje Jorge Rodriguez sporočil, da bo vlada v petek in še v soboto pripravila koncerte in to na mostu pri Cucuti, ki povezuje obe državi čez reko Tachira. V Cucuti se nalaga ameriška humanitarna pomoč za Venezuelo.

Venezuelska vojska na meji v povišani pripravljenosti

Venezuelska vojska je v povišani pripravljenosti pred morebitnimi kršitvami na meji, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v ponedeljek zagrozil venezuelskim vojaškim poveljnikom s posledicami, če ne bodo podprli začasnega predsednika Juana Guaidoja. Obrambni minister Vladimir Padrino je tudi zagotovil, da bodo vojaki pozorno varovali mejo.

»Oborožene sile bodo ostale nameščene in v pripravljenosti ob mejah, da bi s tem preprečile kakršnekoli kršitve ozemeljske integritete,« je dejal venezuelski minister. Ponovil je, da še naprej ostajajo zvesti predsedniku Nicolasu Maduru in da ne bodo podprli marionetne vlade ali ukazov tujih vlad, poročajo tuje tiskovne agencije.