Na srečanju o zaščiti otrok pred spolnimi zlorabami v Katoliški cerkvi, ki se začne v četrtek, pričakujejo več kot sto predsednikov škofovskih konferenc z vsega sveta, ob še nekaterih drugih udeležencih pa tudi predstavnike žrtev pedofilskih škandalov duhovnikov. Srečanje je sveti sedež napovedal septembra lani, ob koncu zasedanja sveta devetih kardinalov, ki svetujejo papežu Frančišku pri prenovi kurije. Za srečanje so se med drugim odločili zaradi odmevne afere, povezane s tedaj že razrešenim ameriškim kardinalom Theodorjem McCarrickom in obtožbami na papežev račun, češ da je za njegove spolne zlorabe vedel že vsaj pet let. Prav zaradi slednjega je bil pritisk na papeža še posebej okrepljen, dopolnjevala pa so ga še poročila o spolnih zlorabah duhovnikov v Čilu in Avstraliji ter objava iz Nemčije, ki je razkrila, da so tamkajšnji duhovniki med letoma 1946 in 2014 zlorabili 3677 mladoletnikov, večinoma dečkov, ki so bili v času dogodkov mlajši od 13 let. V spolne zlorabe je bilo v tem obdobju vpletenih 1670 članov nemške duhovščine, so pokazale ugotovitve preiskave, ki jo je naročila nemška škofovska konferenca. V poročilu je tudi opozorila, da je resnično število žrtev spolnih zlorab morda še veliko višje, saj so bili nekateri podatki uničeni ali prirejeni. Pokazalo se je tudi, da so bili duhovniki, ki so bili obtoženi teh dejanj, pogosto premeščeni v drug kraj, kjer ni zanje nihče vedel.

Instantnih rešitev spolnih zlorab znotraj Cerkve ni

Štiridnevni posvet se bo osredotočil na odgovornost in preglednost dela škofov, ki so v preteklosti prikrivali spolne zlorabe, in na to, kako ta zavržna dejanja klera v prihodnje preprečiti. Med udeleženci ne bo predsednika čilske škofovske konference, saj se po nedavnih obtožbah o spolnih zlorabah v njegovi škofiji na sodišču zagovarja zaradi prikrivanja teh dejanj. Frančišek je v nedeljski prošnji k molitvi za dobro delo srečanja opozoril pred iskanjem instantnih bližnjic, ki se jih ponuja v javnosti, in dejal, da srečanje samo po sebi ne more čudežno rešiti problema spolnih zlorab v Cerkvi.

Malteški škof Charles Scicluna, ki se kot eden vodilnih v cerkveni hierarhiji ukvarja s to problematiko, je za katoliški portal Crux dejal, da je znotraj Cerkve verjetno še več mccarrickov. Glede vprašanja, zakaj kanonsko pravo ne predvideva sankcij za prikrivanje spolnih zlorab, pa je rekel, da se to samo po sebi razume že skozi zahtevano odgovornost in preglednost delovanja Cerkve. Komentatorji v katoliških medijih sicer navajajo visoka pričakovanja javnosti v zvezi s srečanjem, a tudi opozarjajo, da ne more rešiti tako obsežnega problema. John L. Allen je na Cruxu poudaril, da bo velik uspeh že, če bodo predsedniki škofovskih konferenc sprejeli dokument, ki bi prikrivanje spolnih zlorab izenačil z zavrženostjo zlorab samih.