»Vselej sem si želel imeti sliko v prostorih Smučarske zveze Slovenije. Zdaj jo bom imel,« je bil po koncu tiskovne konference po vrnitvi s svetovnega prvenstva v alpskem smučanju odkrit Štefan Hadalin. Svetovni podprvak v alpski kombinaciji je imel danes za sabo nov naporen, a pester in nepozaben dan. Najprej so morali z Žanom Kranjcem, vodjo panoge za alpsko smučanje Miho Verdnikom in tiskovno predstavnico Špelo Pretnar zamenjati tri letala, popoldne so pristali v Zagrebu, se pripeljali v Ljubljano ter nadaljevali vsak v svoji smeri. Štefan Hadalin do Vrhnike, kjer mu je več sto someščanov dan po koncu svetovnega prvenstva pripravilo prisrčen sprejem.

Vrhničan je bil po dvotedenskem prvenstvu videti povsem izžet. »Nekaj izkušenj pri 23 letih sicer imam, a takšnih še ne. Spominjam se treningov smuka za alpsko kombinacijo, ko sem bil ves dan na hribu, preden sem s svojo startno številko startal ob pol treh. Sledil je uspeh, ki mi je naložil številna dodatna bremena. Skušal sem se čim bolje pripraviti na veleslalom in slalom. Rezultatsko se mi ni izšlo po načrtih, a sem na doseženo ponosen. V Areju sem dobil dragocene izkušnje, ki mi bodo lahko še koristile na športni poti,« se je Štefan Hadalin ozrl na preteklo prvenstvo ter se posebej zahvalil najožji ekipi, ki je bila v Skandinaviji ob njem na vsakem koraku.

»V zadnjih dneh sem doživel veliko emocij. Nisem imel dovolj časa, da bi povsem dojel veličino uspeha. Če sem imel slučajno kakšno minuto časa, mi je um odtaval. Tedaj sem najbolj potreboval podpornike, da so me usmerili k ciljem, zaradi katerih smo bili dva tedna v Areju. Vesel sem, da sem končno pripotoval domov,« je priznal najboljši slovenski slalomist, ki se s Kranjcem že danes odpravlja v Bansko v Bolgarijo, kjer se bo nadaljeval svetovni pokal v alpski kombinaciji, superveleslalomu in veleslalomu. Na vprašanje, kje se skrivajo glavni razlogi, da sta z Žanom Kranjcem tako uspešna, je svetovni podprvak v alpski kombinaciji odgovoril: »V ekipi delamo vsi za enega, eden za vse. Zavedamo se, da lahko zgolj s timskim delom dosegamo dobre rezultate, in tega se držimo na vsakem koraku. Z Žanom se odlično dopolnjujeva. Čeprav je od mene slaba tri leta starejši, se razlika v letih vse manj pozna,« odgovarja Hadalin.

Korak naprej

S petim mestom na veleslalomu je na Švedskem navdušil tudi Žan Kranjec, ki se je po četrtem mestu na lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu z drugega velikega tekmovanja vrnil z odlično uvrstitvijo. »Zelo sem zadovoljen s prikazanim. Vsakodnevno garanje obrodi sadove. Konkurenca je močna, trije veleslalomisti so res močni, izkušeni in težko premagljivi. A verjamem, da sem na pravi poti, da se jim še bolj približam. Potrpežljivo moram čakati svoj trenutek ter izkoristiti priložnost, ko jo bom dobil, kot je to v Areju storil Štefan,« pravi Žan Kranjec. »Sem tekmovalec, ki potrebuje potrditev, da lahko doseže vrhunski rezultat. V zadnjem obdobju mi to pogosto uspeva tako na treningih kot tekmah. V tej sezoni me čaka še nekaj zelo pomembnih preizkušenj, vključno s pokalom Vitranc, kjer bom skušal slovenskim navijačem pokazati, da sodim med najboljše na svetu,« je odločen Kranjec.

Po koncu svetovnega prvenstva v alpskem smučanju je potegnil črto Miha Verdnik: »Reprezentanca je funkcionirala zelo dobro. Od tekmovalcev do trenerjev, spremljevalcev in podpornikov. Na vsaki tekmi smo skušali pokazati maksimum ter se uvrščati med najboljšo deseterico. Večkrat nam je uspelo, kdaj tudi ne. Veseli me, da lahko po koncu rečem, da smo naredili korak naprej tako od lanskih olimpijskih iger v Južni Koreji kot predlanskega svetovnega prvenstva v St. Moritzu.«

Iščejo generalnega sponzorja

Finančni položaj v slovenskem alpskem smučanju še ni bil tako dober kot v tej sezoni, ko se proračun bliža trem milijonom evrom. V vodstvu panoge pravijo, da so vrhunski rezultati posledica vse boljših pogojev. Za zdaj je na dresih sedem zlatih sponzorjev. To so Argeta, Ford, Generali, NLB, Petrol, Telekom in Tuš. S Telekomom bo po koncu sezone pogodba potekla, a naj bi jo obnovili. Z Generalijem jo v panogi obnavljajo vsako leto, z drugimi naštetimi pa ima slovensko alpsko smučanje že podpisane pogodbe za naslednjo sezono. Zneski vseh so po naših informacijah v evrski valuti šestmestni. »Na dresih imamo lahko devet zlatih sponzorjev ali enega generalnega in sedem zlatih. To pomeni, da imamo še nekaj rezerv. Trdo delamo, da bomo zapolnili vsa mesta, in verjamem, da bomo uspešni. Še naprej bomo delali vsebinsko in predstavljali zgodbo,« pravi Verdnik, ki trži panogo skupaj zunanjim sodelavcem za trženje Jožkom Križanom.

Nazadnje je imelo slovensko alpsko smučanje generalnega sponzorja pred enajstimi leti, in sicer avstrijsko zavarovalnico Wiener Städtische.