Nemško gospodarstvo v zadnjem četrtletju leta 2018 ni doseglo rahle rasti, ki jo je napovedoval zvezni statistični urad. Realni bruto domači proizvod (BDP) je namreč v zadnjem četrtletju ostal enak kot v predhodnem. Kljub temu se je Nemčija z 0,0-odstotno četrtletno rastjo izognila tako imenovani tehnični recesiji, ko se BDP skrči dve četrtletji zapored. Razumevanje, zakaj je gospodarstvo tako šibko, je osrednjega pomena za kritično presojo o prihodnji gospodarski dinamiki. Ker gre pri večini dejavnikov za kratkoročno oziroma prehodno upočasnitev zaradi izjemnih dogodkov, se bo dinamika v največjem evropskem gospodarstvu verjetno kmalu obrnila na bolje.

V tretjem četrtletju je krčenje (0,2-odstotni upad BDP) povzročilo veliko zmanjšanje proizvodnje v avtomobilski industriji, ki je bilo posledica novih standardov emisij. Po podatkih nemškega združenja avtomobilske industrije (VDA) se ocenjuje, da se je število avtomobilov, proizvedenih v tretjem četrtletju, zmanjšalo za 12,4 odstotka. Tudi v četrtem četrtletju je proizvodni sektor negativno vplival na gospodarstvo. Pri avtomobilih je sicer prišlo do majhnega okrevanja, vendar se je pojavil nov vir šibkosti, in sicer pri proizvodnji farmacevtskih izdelkov, ki se je v zadnjem lanskem četrtletju skrčila za kar 22 odstotkov. V tem poročilu še ni objavljena podrobna razčlenitev odhodkov, vendar opis zveznega statističnega urada kaže, da se je tako investicijska poraba kot poraba gospodinjstev povečala, kar bo blagodejno vplivalo na rast v začetku leta 2019. Velik del šibkosti v drugi polovici leta 2018 je tako prehodne narave in se je, sodeč po zadnjih objavah v začetku letošnjega letu, do določene mere že izpel. Dinamika v največjem evropskem gospodarstvu se bo tako ob rastočem storitvenem sektorju že v tem četrtletju obrnila v pozitivno smer. Po oceni ekonomistov Bloomberga bo gospodarstvo v prvem četrtletju zraslo za 0,3 odstotka.

V preteklem tednu so se nadaljevale objave poslovnih rezultatov družb za zadnje četrtletje leta 2018. V ZDA je pozitivno izstopal Pepsi, ki je v zadnjem četrtletju dosegel 4,6-odstotno organsko rast prihodkov, kar je predvsem posledica 4-odstotnega povečanja cen. Podjetje je v letu 2019 napovedalo tudi krepitev investicij v oglaševanje, trženje, proizvodnjo in dobavno verigo, kar naj bi podjetju zagotovilo postopno izboljšanje dobičkonosnosti. Po objavi rezultatov je delnica podjetja porasla za 3 odstotke (v dolarjih). Po drugi strani se je slabše odrezal Pepsijev glavni konkurent Coca-Cola, katere delnica je po objavi rezultatov izgubila 8 odstotkov vrednosti. Glavni razlog je neambiciozna napoved dobička v letu 2019. Do včeraj je že 80 odstotkov podjetij z ameriškega indeksa S&P 500 predstavilo rezultate poslovanja in kar 71 odstotkov jih je preseglo napovedi. V Evropi pa je po dobri polovici objav ta številka nekoliko nižja, saj je z rezultati pričakovanja analitikov preseglo 57 odstotkov družb.

Če dobrim rezultatom dodamo pozitivne obete iz trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko – pretekli teden so namreč iz Bele hiše sporočili, da so pogovori privedli do napredka – dobimo enega bolj donosnih tednov v letu 2019.