Da so turisti nekaj najhujšega, kar se lahko kakšnemu mestu zgodi, so že leta prepričani v Benetkah, Barceloni, Amsterdamu… Dokler je njihov največji zločin ustvarjanje gneče na ulicah turističnih biserov, so stvari še v mejah normale. Mnogokrat pa nesramni in nevedni tujci v državi, ki jo obiščejo, zaradi svojih neprimernih dejanj pristanejo celo za zapahi. Sodeč po raziskavi portala hotels.com med (stereotipno) najhujše turiste na svetu spadajo Kitajci, Britanci, Nemci, Američani, Izraelci in Rusi. Visoko na lestvico so se uvrstili še Argentinci, ki naj bi z »odnašanjem« predmetov najbolj praznili hotelske sobe, medtem ko naj bi bili prebivalci Hongkonga najbolj zaupanja vredni. Bolj kot nacionalnost pa turiste na kriva pota zanese nepoznavanje kulture drugega naroda, slaba vzgoja ali pač gola prevzetnost.

Na portalu insider.com so zbrali najhujše grozljivke, ki so jih turisti spisali lani in z njimi celo pristali na naslovnicah svetovnih časopisov. Britanski turisti veljajo za prijazne, uglajene, umirjene. Takšne, na kakršne bi bila kraljica ponosna. A to velja le do prvih nekaj popitih kozarcev. Britanska turistka (ki naj bi bila sicer trezna, a zelo jezna) si je tako julija lani prislužila šestmesečno zaporno kazen, ker je oklofutala zaposlenega na letališču na Baliju. Zakaj? Ker je njen turistični vizum potekel nekaj mesecev prej, je ta ni spustil na letalo za v Singapur. Le pred nekaj tedni so se na Novi Zelandiji zgražali nad njenimi rojaki, družino iz pekla, ki je po otoku razgrajala skoraj cel mesec – na plažah so puščali na kilograme smeti, kradli iz trgovin, grozili komur koli, ki se jim je upal zoperstaviti, zavračali plačilo v restavracijah… In ker jim nihče ni mogel do živega, so oblasti dvanajsterici predčasno prekinile vizum in jo nagnale domov.

Smrtno nevarni sebki

Vse več traparij in neumnosti se dogaja zaradi želje po ustvarjanju najboljših možnih sebkov. Ti so (smrtno) nevarni tako za tiste, ki jih ustvarjajo (lanska študija je pokazala, da je od leta 2011 zaradi tega umrlo že najmanj 260 ljudi), kakor za tiste, ki fotografije polepšajo. Avgusta 2017 je v španski Almerii tako poginil delfinji mladič, ki so ga turisti za potrebe fotografiranja odnesli na plažo, ga stiskali, božali in vlačili gor in dol, dokler ni uboga žival izdihnila. V ruskem Jekaterinburgu je gruča deklet med poziranjem v muzeju zrušila steno z deli Francisca Goye in Salvadorja Dalija, v ZDA je turistka zaradi selfija v muzeju povzročila za skoraj 200.000 evrov škode, na Tajskem pa so lani prijeli turista, ki se je hotel gol fotografirati v templju.

Zgodb o tujcih v tajskih zaporih je veliko, običajno jih na kolena spravijo »podtaknjene« droge. Letom za zapahi se je lani uspelo izogniti britanski in kanadski turistki, ki sta – močno opiti – znameniti sveti zid Pae iz 13. stoletja »polepšali« z grafitom. Najprej sta bili obsojeni na deset let zapora, nato pa so njun vandalizem kaznovali zgolj s plačilom globe v skupni višini 7000 evrov. Nespoštovanje kulturne dediščine sta pokazala še danska turista, ki naj bi na vrhu piramide v egiptovski Gizi celo spolno občevala, čeprav vztrajata, da je šlo »le za temu podobno fotografsko postavitev«. Fotografije golih teles, pri čemer je moški ležal na ženski, sta celo objavila na spletu, a jih nato izbrisala. Ker sta državo prehitro zapustila, ju oblasti niso mogle prijeti, so pa aretirale Egipčana, ki jima je pomagal na vrh.