Filmi, televizijske in risane serije, v katerih so glavni junaki različne človeške pošasti, vampirji in podobne kreature, so v zadnjem stoletju trenutke slave in večje priljubljenosti doživljali nekako v valovih. Tako je prišlo obdobje, ko so za njimi noreli vsi, za tem jih ni bilo tako rekoč nikjer, pa so se spet množično pojavili… Večkrat jih je bilo tako mogoče spremljati tudi večje število naenkrat in eden prvih takšnih »dvobojev« je bil v 60. letih prejšnjega stoletja, ko sta bili na dveh ameriških televizijskih mrežah na sporedu seriji The Munsters (na programu CBS med septembrom 1964 in majem 1966) in Addamsovi (The Addams Family, na programu ABC v skorajda povsem enakem obdobju).

Čeprav so Addamsovi v originalu nastali bistveno prej kot serija karikatur Charlesa Addamsa in so tudi pozneje, po upodobitvi v omenjeni televizijski seriji, dosegli precej večjo slavo, saj smo jih lahko gledali v številnih risanih serijah, filmih in računalniških igrah, je omenjeni televizijski »dvoboj« v 60. letih dobila serija The Munsters, ki je imela pač večjo gledanost. No, pripadel pa ji je še en »dvoboj«, in sicer avtomobilski: prevozno sredstvo družine iz omenjene serije, tako imenovani munster koach, je poželo precej večjo slavo od limuzine Addamsovih packarda V-12. In to kljub temu (ali pa prav zaradi tega) da je šlo za posebej za serijo izdelano vozilo, torej unikat, kakršnega na cestah ni bilo mogoče videti.

Krvavo rdeč žamet

Z željo po izdelavi posebnega prevoznega sredstva za veliko družino človeških pošasti so se producenti serije Munsters obrnili na znanega hollywoodskega predelovalca in izdelovalca avtomobilov Georgea Barrisa, ki je s sodelavci avto nato izdelal na podlagi zamisli oblikovalca Toma Daniela, za kar mu je Barris plačal reci in piši 200 ameriških dolarjev. Da so štirikolesnik, ki je bil videti kot nekakšna velika kočija z ogromnim motorjem v sprednjem delu, naposled v Barrisovi garaži pod vodstvom takrat glavnega mehanika Dicka Deana izdelali, pa so uporabili skupno tri primerke avtomobilov ford model T in cel kup ročno izdelanih dodatkov.Da ga je spravil do voznega stanja, je imel Barris na razpolago 18.000 ameriških dolarjev (danes bi bilo to kar okoli 130.000 zelencev), ko je delo končal, pa je avto v dolžino meril kar slabih 5,5 metra. Za njegov pogon je skrbel motor V8 iz Fordovega mustanga GT letnik 1966 z dobrimi 200 konji moči, kar je zadostovalo, da je avto dosegel najvišjo hitrost kar 240 kilometrov na uro. Menjalnik je bil ročni 4-stopenjski, zunanjost avtomobila je bila v bleščeči črni barvi, notranjost kabine pa, kakopak, odeta v krvavo rdeč žamet. Pri čemer je bila ta opremljena tudi s številnimi »bombončki« za večje udobje med potovanji, kot je na primer predvajalnik stereokaset, Sonyjeva televizija in dva telefona.

O packardu Addamsovih znanega le malo

Munster koach se je na malih zaslonih v dveh letih pojavil v dvajsetih od skupno 70 epizod serije, po originalu pa so leta 1984 na Barrisovo željo izdelali še en primerek, ki so ga uporabili na hollywoodski božični paradi – za njegovo izdelavo je bil, zanimivo, takrat zadolžen Keith Dean, sin že omenjenega Dicka Deana. Leta 2011 so drugi primerek tudi restavrirali, tako da je še danes v izvrstnem stanju, originalnega pa so leta 1966 uporabili tudi v filmu Munster, Go Home, ki je nastal na podlagi televizijske serije.

In če se na koncu vrnemo na začetek – avto, ki so ga uporabili v seriji Addams Family, je bil že omenjena limuzina packard V-12 letnik 1933, kaj več informacij o konkretnem primerku pa ni dostopnih. Šlo je za luksuzno vozilo proizvajalca iz Detroita, ki je bil tudi eden prvih, ki je v avtomobile začel vgrajevati klasičen volanski obroč, kakršnega poznamo še danes. Packard V-12 je po mnogih merilih predstavljal vrh takratne ponudbe ameriške avtomobilske industrije, tudi v času velike krize, zato je bil kot naročen tudi za čudaško, a bogato družino Addams.