Poročilo o avtomobilski industriji navaja, da uvoz avtomobilov lahko predstavlja grožnjo ameriški nacionalni varnosti, ob sklicevanju na neimenovane vire navaja AFP.

»Minister za trgovino Wilbur Ross je predsedniku Donaldu J. Trumpu formalno predal rezultate preiskave ameriškega ministrstva za trgovino o vplivu uvoza avtomobilov in avtomobilskih delov na nacionalno varnost ZDA,« je v sporočilu za javnost v nedeljo zvečer zapisalo ministrstvo. Podrobnosti o vsebini ni razkrilo.

Trump je preiskavo odredil maja lani, po prejemu poročila pa ima 90 dni časa, da se odloči o morebitni uvedbi carin.

V preteklosti je ameriški predsednik zagrozil s 25-odstotnimi carinami na evropske avtomobile. Še posebej mu gre v nos Nemčija.

EU grozi z odgovorom na uvedbo carin

Julija sta Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dosegla dogovor o začasnem trgovinskem premirju, v obdobju katerega naj bi se obe strani vzdržali novih carin, dokler se pogajata o trgovinskih vprašanjih. V pogajanjih je bilo doslej doseženega le malo napredka.

Bela hiša je argument nacionalne varnosti uporabila že za uvedbo visokih carin na jeklo in aluminij. S svojimi protiukrepi so se na to takrat odzvale EU, Kanada, Mehika in Kitajska.

EU tudi tokrat grozi s svojim odgovorom, če bodo carine uvedene. »Če bo to poročilo prevedeno v dejanja, ki bodo ključna za evropski izvoz, se bo Evropska komisija odzvala hitro in v ustrezni meri,« je novinarjem danes v Bruslju dejal tiskovni predstavnik komisije Margaritis Schinas.

V letu 2017 je bilo v ZDA uvoženih malo manj kot polovica od 17 milijonov avtomobilov, prodanih na tem trgu. Večina jih je bila proizvedenih v Kanadi in Mehiki, ki sta z ZDA že dosegli nov trgovinski sporazum in bi bili zato iz morebitnih novih carin izvzeti.

Nemški proizvajalci so lani v ZDA iz Nemčije izvozili 470.000 avtomobilov.